2016. július 31., vasárnap

Töltött leveles

A napokban láttam erről egy videot a facebookon, egyszerűnek tűnt és nagyon mutatós...kedvet kaptam. Nem teljesen ugyanúgy készítettem el, menet közben derült ki, hogy csak 4 db virsli van itthon....viszont, találtam mini debrecenit a fagyasztóban, így megmenekült a vacsoránk...😀

Mindenesetre a mi verziónk szuper finom lett, nagy siker volt, el is fogyott az utolsó morzsáig.



Hozzávalók:

50 dkg fagyasztott leveles tészta
4 virsli
6 mini debreceni
2 kisebb fej vöröshagyma + pici liszt
Reszelt sajt
1 tojás a kenéshez

Tetejére:

Lenmag

Elkészítése:

A karikára vágott vöröshagymát megforgatjuk pici lesztben, és forró olajban barnára sütjük.

A leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán kb 40x 30-as téglalappá sodorjuk. A közepére egymás mellé tesszük a virsliket, rászórjuk a hagyma felét, tetszés szerint sajtot, majd rápakoljuk szép sorban a debreceniket. Ezekre jön a hagyma másik fele, majd még egy adag reszelt sajt.

A széleit kb 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd keresztbe egymásra hajtogatjuk. Tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk lenmaggal.

200 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 percet sütjük.



2016. július 22., péntek

Kakaós csiga fél óra alatt

....igen, ez lehetséges, és hálás köszönet Gabriellának a receptért, mert megmentette vele a napomat...Ma valahogy semmi nem akart összejönni. Botika beteg lett, a fél délelőttöt az orvosnál töltöttük. Az volt a terv, hogy a leves mellé összedobok egy mákos gubát, de mire hazaértünk, a kisboltban nemhogy szikkadt kifli, semmilyen nem volt. Jött a következő lehetőség, a palacsinta....de mogyorókrém is elfogyott...anélkül meg nem az igazi..Már 11 óra volt, én meg tanácstalanul álltam, mit is csináljak? Ekkor akadtam erre a receptre...szuper jó, nagyon szerettük. Kicsit persze változtattam rajta, mert túró is csak a fagyasztóban volt, és nem 25, hanem 30 deka, így beleraktam mind. A kakaós tölteléket is befűszereztem kicsit.😊



Hozzávalók:

30 dkg túró(25 volt eredetileg)
10 dkg cukor
50 ml tej
5 ek olaj
25 dkg liszt
Csipet só
Fél cs.sütőpor
2 ek margarin a kenéshez

A töltelékhez:

2 ek cukrozatlan kakaó
4 ek cukor
1 kk fahéj
Csipetnyi ánizs
Csipetnyi kardamom

Elkészítése:

Roborgéppel összekeverjük a túrót és a porcukrot, majd belecsorgatjuk a tejet és az olajat. Kézzel beledolgozzuk a sóval és a sütőporral összekevert lisztet. Gombóccá gyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastag téglalapot sodrunk belőle, lekenjük olvasztott margarinnal, és egyenletesen szétszórjuk rajta a tölteléket. Feltekerjük. Kb másfél cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a csiguszokat.

180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

2016. július 19., kedd

Sajtos-hagymás pogácsa

Pogácsára vágytam...elkezdtem hát nézegetni a receptjeimet, hogy milyet is süssek. Találtam egy olyan bejegyzést köztük, ami csak vázlatban volt meg, és csak a hozzávalókat írtam bele, alá pedig csak annyit: hajtogatni....hmmm...néztem a dátumot, több mint két éve írtam be, ha jól emlékszem, valami tv műsorban láttam, és gondoltam, ennyiből majd biztos tudni fogom....hát nem...mert jól elfelejtettem, viszont van annyi rutinom, hogy ennyi infoból is össze tudjak dobni valami finomat...nekiálltam hát...tettem hozzá még ezt-azt és így lett a tuti...😜


Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tk só
20 dkg reszelt sajt
2 tojás sárgája
1 dl tej
Pici cukor
5 dkg élesztő
3 púpos ek krémsajt( tejfölt írt a recept, de nekem ez volt itthon)
1 kis fej vöröshagyma
15 dkg túró
1 tojás a lekenéshez

Elkészítése:

A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, majd mehet bele a só, reszelt sajt, tojás sárgája és a cukrozott tejben felfuttatott élesztő. Annyi krémsajtot tettem bele, amennyitől összeállt, ez nálam 3 púpozott evőkanál volt.

Jó fél órát pihentetjük, közben kockára vágjuk a hagymát, megforgatjuk némi lisztben, és forró olajban megpirítjuk. Amíg kel a tésztánk, kis tálkába tesszük.

Lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastagra sodorjuk, ha megkelt, rászórjuk a túrót és a pirított hagymát, majd hajtogatjuj. Alultól a feléig, felülről ráhajtjuk, hogy takarja, jobbról a feléig, majd balról, hogy takarja. Pihentetjük 10 percet, majd kisodorjuk, és ismét hajtogatjuk. 4-szer ismételjük.

Ujjnyi vastagra sodorjuk, tetejét lekenjük tojással, késsel berácsozzuk a tetejét, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.


2016. július 15., péntek

Malac wellness torta

....Dorka 9. szülinapjára készült...picikém kívánsága csokitorta volt, ez most épp kapóra jött, mert olyan régen akartam már kipróbálni ezt a malackás tortát...a krém az már saját ötlet.😊



Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
1 kk sütőpor
2 ek víz
2 ek olaj

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A csokis krémhez:

2 cs.vaniliás pudingpor
6 ek cukor
6 dl tej
20 dkg csoki
10 dkg margarin
1 dl habtejszín
1 tk rum aroma

A karamelles krémhez:

1 cs.vaniliás pudingpor
6 ek cukor
3 dl tejszín
5 dkg margarin
1/2 dl tejszín

A tetejére:

8 dkg étcsoki
10 ml étolaj

A díszítéshez:

11 db kitkat csoki
Kb 5 dkg marcipán
Piros ételfesték

Elkészítése:

Először a malackákat készítjük el. A marcipán masszához pár csepp ételfestéket adunk és addig gyúrjuk, amíg szép rózsaszín lesz. Megformázzuk a malacokat, és egy tányéron pihentetjük őket, amíg elkészül a torta.



A tésztához a tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd óvatosan belekeverjük a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

Amíg hűl, elkészítjük a krémeket. A csokishoz a pudingporokat összekeverjük a cukorral, és egy kevés tejjel. A maradék tejbe beletördeljük a csokit, és felforraljuk. Amikor forr, belekeverjük a pudingos masszát és sűrűre főzzük. Ha kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint és óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínt.

A karamelles krémhez a pudingport kikeverjük kevès tejjel. A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a maradék tejjel. Ha forr, belekeverjük a pudingot és sűrűre főzzük. Ha kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint, majd óvatosan a tejszínt.

A lapokat félbe vágjuk. Az alsóra kenjük a csokis krém1/3-át, rátesszük a második lapot. Erre jön a karamelles krèm. Majd a harmadik lap, majd a maradék csokis krém 2/3-a. Erre tesszük rá a negyedik lapot.

A megmaradt csokis krémmel körbekenjük a tortát. Kerítésnek jön köré a 11 db kitkat csoki, amit selyemszalaggal rögzítünk.

Gőz fölött felolvasztjuk a csokit az olajjal, rákenjük a tortára. Ebbe jönnek a wellnesselő kismalackák...😜


2016. július 11., hétfő

Kinder paradiso

Aki szereti a bolti változatát, feltétlenül próbálja ki, imádni fogja...pont olyan, mint az üzletekben árulnak csak gazdaságosabb...de vigyázat! Nagyon gyorsan fogy!😜

Hozzávalók:

 A tésztához:

4 tojás
10 dkg liszt
10 dkg étkezési keményítő
15 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
Csipet só
10 dkg margarin
1/2 cs. sütőpor

A krémhez:

2,5 dl tej
2 dl habtejszín
6 dkg cukor
1 cs. vaniliás cukor
Csipet só
3 dkg liszt
1/2 citrom reszelt héja
1 tk jamaikai rum aroma
1 cs. zselatin fix

Tetejére:

Porcukor

Elkészítése:

Először a főtt krémet készítjük el, az sem baj, ha előző este. A lisztet és a cukrot fél dl tejjel csomómentesre keverünk, a maradék tejet felforraljuk és amikor forr, hozzáöntjük és állandó kevergetés mellett 1-2 perc alatt sűrűre főzzük. Folpackkal letakarva hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a tésztát. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a puha vajat, majd lassan az összes többi hozzávalót. A végén óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék felvert habját.

Sütőpapírral bélelt 23x35-ös tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

A krémhez hozzákeverjük a tejszínen és a zselatin fixen kívül a többi hozzávalót. Felverjük a habtejszínt, óvatosan beleforgatjuk. Végül belekeverjük a zselatin fixet.

A kihűlt tésztalapot félbevágjuk, megtöltjük a krémmel. Tetejére vastagon porcukrot szórunk.


2016. július 3., vasárnap

Zabkekszes grillázstorta

Nem volt most semmi alkalom, egész egyszerűen csak elfelejtettem sütinek valót vásárolni, így aztán reggel megvolt a nagy harci feladat....kitalálni, mi is legyen a vasárnapi desszert....merthogy akárhogy is nézzük, nagyon tud hiányozni, ha nincs...akkor olyan befejezetlen az ebéd...

Eszembe jutott, hogy van a nasis szekrényben maradék zabkeksz, ami valahogy elfelejtődött...arra gondoltam, alapnak jó lesz, a többi meg már jött magától....beletettem mindent, ami itthon volt. Igaz, a grillázzsal csaltam, mert apukám allergiás a dióra, így amikor ő is eszik belőle, nem csinálok diós sütiket, de a "B" variációval is tökéletes lett...😀



Hozzávalók:

A tésztához: 

12 dkg zabkeksz
5 dkg margarin 

A krémhez:

1 cs.vaniliás pudingpor
6 ek cukor
2,5 dl tej
2 dl natúr joghurt
1 dl habtejszín (+1 tk porcukor)
1 cs.zselatin fix

Díszítésnek:

8 dkg zabkeksz
5 ek cukor
1 löttyintésnyi tejszín
Csokiforgács

Elkészítése:

A zabkekszet elmorzsoljuk, olvasztott margarinnal elkeverjük, és egy kis méretű (12 cm átmérőjű) tortaforma aljára szétnyomkodjuk. 150 fokos sütőben 5-10 percet szárítjuk.

Elkészítjük a krémet. A pudingport elkeverjük 3 ek cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk. Belekeverjük a pudingos masszát, sűrűre főzzük. Lehűtjük. Ha lehűlt, hozzáadjuk a maradék cukorral elkevert joghurtot, és összeturmixoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, amikor kezd felverődni, beletesszük a porcukrot. Óvatosan a pudingos krémbe forgatjuk. Végül belekeverjük a zselatin fixet.

Ráöntjük a zabkekszes alapra. Rámorzsoljuk a zabkeksz 2/3-át. Elkészítjük a grillázst. Cukrot karamellizáljuk, amikor barnul, beleöntjük a maradék morzsolt zabkekszet (dió helyett) és egy löttyintésnyi tejszínt. Ezt csak azért, mert különben nem fogjuk tudni felszeletelni.

Rákanalazzuk a tortára, megszórjuk csokiforgáccsal. 3-4 órát minimum tároljuk hűtőbe, mielőtt levesszük a torta karimáját, de az se baj, ha többet....mondanom se kell, nekem ez most nem sikerült, gyerekek türelmetlenek voltak csöppet, de ez az ízén szerencsére mitsem változtatott...😀


2016. július 2., szombat

Liszt nélküli pizza

Ki ne szeretné a pizzát?Nálunk mindenki... Egyetlen problémám vele, hogy miután teleettem magam vele, lelkiismeret furdalással gondolok rá, hogy talán mégsem kellett volna....de amikor úgy szeretem....

Éppen ezért nem is gondolkodtam rajta, mikor találkoztam a facebookon ezzel a recepttel, hogy kipróbálom-e, kérdés csak az volt, mikor?😊 Ma jött el a napja, pár apróságon változtattam is...

Kicsit félve próbáltam ki, mi van, ha mégsem lesz finom...alapon, de aztán minden várakozásomat felülmúlta...a gyerekek is csak úgy falták...naggggggyon finom!😊



Hozzávalók:

1 közepes fej brokkoli
1/2 bögre trappista sajt
1/4 bögre parmezán sajt
2 tojás
1/4 tk só
1/2 tk bors
1/2 tk fokhagyma granulátum
1 tk pizza fűszer

A tetejére:

Pizza szósz( sürített paradizsom, fokhagyma, pizza fűszer)
Kockázott gépsonka
4-5 szem oliva
Reszelt trappista

Elkészítése:

A brokkolit rózsákra szedjük és aprítógépben ledaráljuk. Egy nagyobb tálba öntjük, letakarjuk folpackkal és 2-3 perc alatt megpároljuk a mikróban.

Hagyjuk hűlni pár percet, majd öntsük rá egy konyharuhára, és csavarjuk ki belőle a vizet, amennyire csak tudjuk. Ezután egy száraz brokkoli gombócot kapunk.

Tegyük egy tálba és a többi hozzávalóval együtt dolgozzuk össze. Nem fog összeállni gombócba, ne ijedjünk meg.

Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, lekenjük oliva olajjal. A brokkolis masszát beleöntjük, és kézzel kinyomkodjuk kb fél cm vastagra.

200 fokra előmelegített sütőben 12 percet sütjük. Kivesszük a sütőből, rákenjük a pizzaszószt, rátesszük a feltéteket, megszórjuk sajttal, és mehet vissza a sütőbe további 10 percre.

Sütőből kivéve hagyjuk hűlni 5 percet, mielőtt felvágjuk.





Fahéjas-cukros szivecskék

Az utóbbi időben valamiért nem sütöttem kelt tésztákat, valahogy nem volt kedvem dagasztani, pedig szeretek nagyon, és főleg kézzel...mióta kinyírtam két kenyérsütő gépet, (nem bírták hosszútávon a mindennapos igénybevételt) azóta csak kézzel dagasztok, és jobban is szeretem, mert érzem a tésztát, jó- e az állaga, bár kétségtelen, hogy időigényesebb, és a nagy melegben leterhelő...de ma ismét kötélnek álltam. 

Abban a szerencses helyzetben vagyok, hogy a garázsba is van egy sütő, így nem a lakást fűtjük, ezért aztán a nagy melegben sem kell megfosztani magam a sütés örömétől, a családot pedig a finom kelt tésztától...😊

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 ek cukor
3 dl langyos tej
1 egész tojás
30 szem porrá zúzott édesítő tabletta
2 ek olaj

A töltelékhez:

10 dkg margarin
15 dkg cukor
1 tk fahéj

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát, jó alaposan dolgozzuk ki. Lágyabb tésztát kell kapjuk, bár ez liszt függő is, ha nagyon lágyít a liszt, tehetünk még hozzá. Kb fél óra alatt duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, gombócot formálunk belőle, majd téglalappá sodorjuk. Én kb fél cm vastagra hagytam. A margarint felolvasztjuk, lekenjük vele a téglalapot, majd rászórjuk egyenletesen a fahéjjal elkevert cukrot. A maradék margarint rálocsoljuk a tetejére.

Gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A téglalapból kb 1 cm széles csíkokat vágunk, egyszerre mindkét felét elkezdjük egymással szembe feltekerni, amíg a két csiga össze nem ér. Betesszük a tepsibe, az aljába belecsípünk picikét, így lesznek szivecskék.

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15-20 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk a tepsiben kihűlni, mert a kifolyt fahéjas cukros margarin az aljára ragad és isteni lesz...😊




2016. július 1., péntek

Kakaós-fahéjas kevert (vágjak még süti)

Anyukám sok-sok éves receptje, ami nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető bögrés süti, a gyerekek is nagyon szeretik, nálunk csak vágjak még sütiként ismeri mindenki....😊 

Hozzávalók:

2 egész tojás
1 bögre cukor
5 dkg margarin
4 ek kakaó
1 tk fahéj
1 bögre tej
Másfél bögre liszt
1 cs. sütőpor

A tetejére:

Sárgabarack lekvár
1 tábla csoki

Díszítéshez:

Jégcukor

Elkészítése:

A tojást, cukrot, margarint, kakaót és a fahéjat simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a sütőporral elkevert lisztet.

200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük ( tűpróba).

Ha kihűlt, a tetejére barack lekvárt kenünk, majd ráöntjük az olvasztott csokit, villával márványosítjuk. Jégcukorral díszítjük.