2016. július 22., péntek

Kakaós csiga fél óra alatt

....igen, ez lehetséges, és hálás köszönet Gabriellának a receptért, mert megmentette vele a napomat...Ma valahogy semmi nem akart összejönni. Botika beteg lett, a fél délelőttöt az orvosnál töltöttük. Az volt a terv, hogy a leves mellé összedobok egy mákos gubát, de mire hazaértünk, a kisboltban nemhogy szikkadt kifli, semmilyen nem volt. Jött a következő lehetőség, a palacsinta....de mogyorókrém is elfogyott...anélkül meg nem az igazi..Már 11 óra volt, én meg tanácstalanul álltam, mit is csináljak? Ekkor akadtam erre a receptre...szuper jó, nagyon szerettük. Kicsit persze változtattam rajta, mert túró is csak a fagyasztóban volt, és nem 25, hanem 30 deka, így beleraktam mind. A kakaós tölteléket is befűszereztem kicsit.😊



Hozzávalók:

30 dkg túró(25 volt eredetileg)
10 dkg cukor
50 ml tej
5 ek olaj
25 dkg liszt
Csipet só
Fél cs.sütőpor
2 ek margarin a kenéshez

A töltelékhez:

2 ek cukrozatlan kakaó
4 ek cukor
1 kk fahéj
Csipetnyi ánizs
Csipetnyi kardamom

Elkészítése:

Roborgéppel összekeverjük a túrót és a porcukrot, majd belecsorgatjuk a tejet és az olajat. Kézzel beledolgozzuk a sóval és a sütőporral összekevert lisztet. Gombóccá gyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastag téglalapot sodrunk belőle, lekenjük olvasztott margarinnal, és egyenletesen szétszórjuk rajta a tölteléket. Feltekerjük. Kb másfél cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a csiguszokat.

180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

2016. július 19., kedd

Sajtos-hagymás pogácsa

Pogácsára vágytam...elkezdtem hát nézegetni a receptjeimet, hogy milyet is süssek. Találtam egy olyan bejegyzést köztük, ami csak vázlatban volt meg, és csak a hozzávalókat írtam bele, alá pedig csak annyit: hajtogatni....hmmm...néztem a dátumot, több mint két éve írtam be, ha jól emlékszem, valami tv műsorban láttam, és gondoltam, ennyiből majd biztos tudni fogom....hát nem...mert jól elfelejtettem, viszont van annyi rutinom, hogy ennyi infoból is össze tudjak dobni valami finomat...nekiálltam hát...tettem hozzá még ezt-azt és így lett a tuti...😜


Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tk só
20 dkg reszelt sajt
2 tojás sárgája
1 dl tej
Pici cukor
5 dkg élesztő
3 púpos ek krémsajt( tejfölt írt a recept, de nekem ez volt itthon)
1 kis fej vöröshagyma
15 dkg túró
1 tojás a lekenéshez

Elkészítése:

A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, majd mehet bele a só, reszelt sajt, tojás sárgája és a cukrozott tejben felfuttatott élesztő. Annyi krémsajtot tettem bele, amennyitől összeállt, ez nálam 3 púpozott evőkanál volt.

Jó fél órát pihentetjük, közben kockára vágjuk a hagymát, megforgatjuk némi lisztben, és forró olajban megpirítjuk. Amíg kel a tésztánk, kis tálkába tesszük.

Lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastagra sodorjuk, ha megkelt, rászórjuk a túrót és a pirított hagymát, majd hajtogatjuj. Alultól a feléig, felülről ráhajtjuk, hogy takarja, jobbról a feléig, majd balról, hogy takarja. Pihentetjük 10 percet, majd kisodorjuk, és ismét hajtogatjuk. 4-szer ismételjük.

Ujjnyi vastagra sodorjuk, tetejét lekenjük tojással, késsel berácsozzuk a tetejét, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.


2016. július 15., péntek

Malac wellness torta

....Dorka 9. szülinapjára készült...picikém kívánsága csokitorta volt, ez most épp kapóra jött, mert olyan régen akartam már kipróbálni ezt a malackás tortát...a krém az már saját ötlet.😊



Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
1 kk sütőpor
2 ek víz
2 ek olaj

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A csokis krémhez:

2 cs.vaniliás pudingpor
6 ek cukor
6 dl tej
20 dkg csoki
10 dkg margarin
1 dl habtejszín
1 tk rum aroma

A karamelles krémhez:

1 cs.vaniliás pudingpor
6 ek cukor
3 dl tejszín
5 dkg margarin
1/2 dl tejszín

A tetejére:

8 dkg étcsoki
10 ml étolaj

A díszítéshez:

11 db kitkat csoki
Kb 5 dkg marcipán
Piros ételfesték

Elkészítése:

Először a malackákat készítjük el. A marcipán masszához pár csepp ételfestéket adunk és addig gyúrjuk, amíg szép rózsaszín lesz. Megformázzuk a malacokat, és egy tányéron pihentetjük őket, amíg elkészül a torta.



A tésztához a tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd óvatosan belekeverjük a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

Amíg hűl, elkészítjük a krémeket. A csokishoz a pudingporokat összekeverjük a cukorral, és egy kevés tejjel. A maradék tejbe beletördeljük a csokit, és felforraljuk. Amikor forr, belekeverjük a pudingos masszát és sűrűre főzzük. Ha kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint és óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínt.

A karamelles krémhez a pudingport kikeverjük kevès tejjel. A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a maradék tejjel. Ha forr, belekeverjük a pudingot és sűrűre főzzük. Ha kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint, majd óvatosan a tejszínt.

A lapokat félbe vágjuk. Az alsóra kenjük a csokis krém1/3-át, rátesszük a második lapot. Erre jön a karamelles krèm. Majd a harmadik lap, majd a maradék csokis krém 2/3-a. Erre tesszük rá a negyedik lapot.

A megmaradt csokis krémmel körbekenjük a tortát. Kerítésnek jön köré a 11 db kitkat csoki, amit selyemszalaggal rögzítünk.

Gőz fölött felolvasztjuk a csokit az olajjal, rákenjük a tortára. Ebbe jönnek a wellnesselő kismalackák...😜