Jó ideje készülök már megsütni ezt a hamis mézest, de valahogy mindig közbejött valami. Lehet ez is volt a szerencse, különben már nem lenne belőle...:-) Főleg, mert úgy gondoltam, hogy egy adag túl nagy adag, így elég lesz, ha csak a felét készítem el. Hát....nem tudom...lehet rosszul gondoltam...:-) Ha azt nézzük, hogy Boti nem tudta megvárni, amíg megszárad a máz rajta. Levette a pultról ragacsosan, és elszaladt vele...:-)
Hozzávalók:
Hozzávalók:
50 dkg cukor
1/2 l tej
4 tojás sárgája
10 dkg margarin
2 dkg szalakáli
1 kk őrölt fahéj és szegfűszeg ( mézeskalacs fűszerkeverékkel helyettesíthető)
2 kk kakaó
120 dkg liszt
A mázhoz:
4 tojás fehérje
30 dkg cukor
Elkészítése:
25 dkg cukrot karamellizálunk, majd ráöntjük a tejet. Amikor felolvadt benne a karamell, hozzáöntjük a maradék cukrot. Amikor mind felolvadt, levesszük a tűzről, és megvárjuk, amíg langyosra hűl.
25 dkg cukrot karamellizálunk, majd ráöntjük a tejet. Amikor felolvadt benne a karamell, hozzáöntjük a maradék cukrot. Amikor mind felolvadt, levesszük a tűzről, és megvárjuk, amíg langyosra hűl.
Ekkor belekeverjük a tojás sárgáját, a margarint és felfuttatjuk benne a szalakálit. Fűszerezzük, én mézeskalácsfűszert használtam, beleszórjuk a kakaót is, majd mehet bele a liszt.
Negyed órára tegyük hűtőbe, hogy könnyebb legyen dolgozni vele.
Folpackot terítünk egy gyúródeszkára, a közepére tesszük a tésztát, majd betakarjuk egy folpackkal. Így, két folpack között sodorjuk ki, így nem kell lisztezni és nem is ragad le. Kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd a legkisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és gombócokat formázunk belőlük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az alja szép barna lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése