2013. december 22., vasárnap

Öregtésztás-kovászos fehér kenyér

Tegnap pizza volt a vacsi, de a szokásos négy tepsi helyett csak hármat sütöttünk ki, a maradék negyed tészta a hűtőbe került, hogy majd megsütöm ma...de aztán úgy gondoltam, inkább felhasználom a kenyérhez öregtészta gyanánt. A pizza alaptêsztát a szokásos módon készítettem el, annyi különbséggel, hogy a porélesztő helyett frisset használtam, a mennyisége amúgy ugyanannyi volt. A receptet ITT találjátok. Ennek a mennyiségnek az 1/4-e került a kenyértésztába.

Hozzávalók:

A kovászhoz:

13 dkg BL55 liszt
125 ml langyos víz
2 dkg friss élesztő
20 dkg aktív kovász

A  tésztához:

50 dkg BL55 liszt
2 tk só
Csipet aszkorbinsav
2 dl langyos víz
20 dkg öregtészta
A kovász

Elkészítése:

Reggel elkészítjük a kovászt. A hozzávalókat fakanállal jó alaposan összekeverjük, majd konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten délutánig pihentetjük. Folyósabb állagú lesz, délutánra jó sok buborékkal...:-) 

Délután kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az aszkorbinsavat, az öregtésztát és a kovászt, majd hozzáöntjük a vizet és addig dagasztjuk, amíg egy sima ruganyos tésztát kapunk. Pihentetjük 15 percig. Ismét dagasztjuk jó 10 percet, addigra könnyű rugalmas lesz az állaga.

Lisztezett gyúródeszkán formázzuk, majd sütőpapírral bélelt paraszttálba tesszük, duplájára kelesztjük egy óra alatt.

A kelesztési idő felénél bevágjuk a tetejét pengével. Amikor megkelt, sütőzsákba vizet spriccelünk, majd a kenyér tetejét is lepermetezzük. Lezárjuk a zsákot. 220 fokra előmelegített sütőben egy órát sütjük.

Sütőből kivéve rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése