2013. december 30., hétfő

Sós kelt tészta (tojásmentes)

Nagyon ritkán van nálunk olyan hét, hogy ne készülne valami féle kelt tészta...vagy édes, vagy sós formában. Ha nincs rá külön recept, szinte mindig csak egy sima kelt tésztát csinálok, és azt turbózom fel valamilyen módon. Éppen ezért úgy gondoltam, itt az ideje, hogy mindkét változata külön bejegyzést érdemel...:-) 


Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl tej ( liszt minőségétől függően lehet több is )
3 dkg élesztő
2 tk só
Csipet cukor az élesztő felfuttatásához

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a sóval elkevert liszttel együtt jó alaposan kidolgozzuk a tésztát. Lazább, könnyű állagú tésztát kell kapjunk, ha nem elegendő a tej, nyugodtan önthetünk hozzá még. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától és kissé "visszaüt". A vége felé egy evőkanálnyi olajjal még átdolgozzuk.

Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.





1 megjegyzés: