2013. december 30., hétfő

Sós kelt tészta (tojásmentes)

Nagyon ritkán van nálunk olyan hét, hogy ne készülne valami féle kelt tészta...vagy édes, vagy sós formában. Ha nincs rá külön recept, szinte mindig csak egy sima kelt tésztát csinálok, és azt turbózom fel valamilyen módon. Éppen ezért úgy gondoltam, itt az ideje, hogy mindkét változata külön bejegyzést érdemel...:-) 


Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl tej ( liszt minőségétől függően lehet több is )
3 dkg élesztő
2 tk só
Csipet cukor az élesztő felfuttatásához

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a sóval elkevert liszttel együtt jó alaposan kidolgozzuk a tésztát. Lazább, könnyű állagú tésztát kell kapjunk, ha nem elegendő a tej, nyugodtan önthetünk hozzá még. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától és kissé "visszaüt". A vége felé egy evőkanálnyi olajjal még átdolgozzuk.

Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.





2013. december 29., vasárnap

Forró vizes piskóta

Botondka Sanyi tortáját készítettem először ezzel a fajta piskótával, aztán most most karácsonyra ismét elővettem. Úgy gondoltam, megérdemel egy önálló bejegyzést, hiszen nagyon jó, egyszerű, kiadós és gazdaságos,  hiszen egy gáztepsi méretű tepsire való piskótánk lesz mindössze hat tojásból...:-) 

Hozzávalók:

6 tojás
30 dkg cukor
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
9 ek forró víz

Elkészítése:


A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, majd belekanalazzuk a forró vizet. Ezután szépen megemelkedik, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.



2013. december 26., csütörtök

Fahéjas krémes

Egy régi kolleganőm hozott be egyszer nekünk ilyen sütit a bankba, mondanom se kell, azonnal ráröpültem a receptre....azóta is imádom. Sajnos az utóbbi időben kicsit feleésbe merült, de most leporoltam, és újra itt van....ugyanolyan jó, mint régen...!!

Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
1 csésze cukor
1 cs fahéj
1 ek méz
1 ek zsír
2 tojás
1/2 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
Kb 1 dl tej

A krémhez:

5 dl tej
5 ek liszt
25 dkg margarin
15 dkg cukor
1 ek citromlé

Elkészítése:

Összegyúrjuk a tésztát az alapanyagokból, majd 3 részre osztjuk, mindegyiket vékonyra sodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egyenként sütjük ki 200 fokos sütőben.

A töltelékhez a tejet a liszttel jó sűrűre főzzük, kihűtjük. Amikor kihűlt, a margarint a cukorral habosra keverjük, majd a főzôtt krémhez adjuk. Citromlével ízesítjük. 

Ezzel töltjük meg a lapokat. Másnapig várjunk a szeleteléssel, ennyi idő kell neki, hogy megpuhuljanak a mézes lapok.




2013. december 24., kedd

Boldog Karácsonyt!

Minden Kedves Látogatómnak 
Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok!


2013. december 23., hétfő

Az én karácsonyi beiglim

Egy nagyon régi újságból vágta ki anyukám ezt a receptet, amit azóta sütök, amióta családom van...előtte valahogy sosem szerettem annyira ezt a süteményt, mert valahogy nem volt jó egyik sem. Vagy a tésztája volt vastag, vagy a tölteléke mászkos. De ezzel megtaláltam a számomra tökéletes változatot, főleg, miután a tölteléket a saját ízlésemre módosítottam.:-) 

Nálunk idén csak diós készül, így az itteni mennyiség duplájával dolgozok. A mákosat rajtam kívül senki nem szereti, így magamért nem készítek, elvégre a diós is isteni. Azért leírom a mákos töltelékemet is, hátha valaki kedvet kap hozzá...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 tojás sárgája
2 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
2 dkg cukor
Csipet só

A diós töltelékhez:

20 dkg darált dió
20 dkg cukor
1 cs. Vaniliás cukor
50 ml tej (elmaradhat)

A mákos töltelékhez:

20 dkg darált mák
20 dkg cukor
Fél citrom reszelt héja
1,5 dl tej

A tetejére:

2 tojás sárgája

Elkészítése:

A tésztát megelőző nap készítjük el. A margarint a liszttel összekeverjük és jó alaposan elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együt összegyúrjuk. Hűtőben pihentetjük másnapig.

A töltelékhez a diót összekeverjük a cukorral és a vaniliás cukorral.

A tésztát négy részte osztjuk, majd lisztezett gyúródeszkán jó vékonyre sodorjuk. A diótöltelék felét ráöntjük, szépen elegyengetjük, majd rálocsoljuk a tej felét. A széleit behajtogatjuk, hogy a töltelék ne menjen ki, amikor feltekerjük. A másikal, illetve a mákossal is ugyanígy járunk el.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A tetejüket megszúrkodjuk villával, majd lekenjük tojás sárgájával. Megvárjuk amíg megszárad. Ekkor még egyszer átkenjük tojás sárgájával.

200 fokos sütőben kb 15 percig sütjük, majd a hőfokot 180-ra visszavéve még további 25 percig.









2013. december 22., vasárnap

Öregtésztás-kovászos fehér kenyér

Tegnap pizza volt a vacsi, de a szokásos négy tepsi helyett csak hármat sütöttünk ki, a maradék negyed tészta a hűtőbe került, hogy majd megsütöm ma...de aztán úgy gondoltam, inkább felhasználom a kenyérhez öregtészta gyanánt. A pizza alaptêsztát a szokásos módon készítettem el, annyi különbséggel, hogy a porélesztő helyett frisset használtam, a mennyisége amúgy ugyanannyi volt. A receptet ITT találjátok. Ennek a mennyiségnek az 1/4-e került a kenyértésztába.

Hozzávalók:

A kovászhoz:

13 dkg BL55 liszt
125 ml langyos víz
2 dkg friss élesztő
20 dkg aktív kovász

A  tésztához:

50 dkg BL55 liszt
2 tk só
Csipet aszkorbinsav
2 dl langyos víz
20 dkg öregtészta
A kovász

Elkészítése:

Reggel elkészítjük a kovászt. A hozzávalókat fakanállal jó alaposan összekeverjük, majd konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten délutánig pihentetjük. Folyósabb állagú lesz, délutánra jó sok buborékkal...:-) 

Délután kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az aszkorbinsavat, az öregtésztát és a kovászt, majd hozzáöntjük a vizet és addig dagasztjuk, amíg egy sima ruganyos tésztát kapunk. Pihentetjük 15 percig. Ismét dagasztjuk jó 10 percet, addigra könnyű rugalmas lesz az állaga.

Lisztezett gyúródeszkán formázzuk, majd sütőpapírral bélelt paraszttálba tesszük, duplájára kelesztjük egy óra alatt.

A kelesztési idő felénél bevágjuk a tetejét pengével. Amikor megkelt, sütőzsákba vizet spriccelünk, majd a kenyér tetejét is lepermetezzük. Lezárjuk a zsákot. 220 fokra előmelegített sütőben egy órát sütjük.

Sütőből kivéve rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel.







2013. december 15., vasárnap

Mézeskalács II.

Az idén már gyártottam egy adag mézeskalácsot....naná, hogy a végét járja, pedig még jó pár nap van karácsonyig...:-)  így hát nincs mese újat kell sütni.

Kezem közé akadt egy recept, amit egy közelben lévő cukrászdában használnak, arra gondoltam, megpróbálom ezúttal most ezt...rossz biztos nem lehet, ha cukrászok is ezzel dolgoznak...:-) 

Végeredmény...minden képzeletemet felülmúlta...valami óriási...nagyon-nagyon finom!!!

Hozzávalók:

25 dkg méz
5 dkg vaj
4 egész tojás
10 dkg porcukor
1 ek fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
70 dkg liszt
2 g szalakáli

Elkészítése:

A mézet a margarinnal meglangyosítjuk. A cukrot a tojással, a fahéjjal és a szegfűszeggel robotgéppel habosta keverjük, majd hozzáöntjük a margarinos langyos mézet. A szalakálit összekeverjük a liszttel és beledolgozzuk a folyékony masszába. 

A tésztát zacskóba tesszük, majd kb 1 órára a fagyasztóba tesszük ( vagy egy napra a hűtőbe)

Két folpack között gyúróseszkán kb 2 mm vastagságúra sodorjuk, tetszőleges formákat szaggatunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.

170 fokra előmelegített sütőben 4-5 percig sütjük. 

Amikor kihűlt, olvasztott fehércsokival, dekorcukorral díszítjük.A fehércsoki vásárlásaval vigyázzunk, nem mindegyik olvasztható meg, belefutottam többször is, többek között ma is...:-( a lila tehenes fehér csokit vettem, mondván, hogy az biztos jó lesz...és nem....nem olvad fel, úgyhogy ez a mai díszítés nem igazán sikerült, viszont a Boci fehércsokija nagyon jó...










2013. december 14., szombat

Meggyes-csokis muffin



Dorka reggelire csokis muffint kért, de mire a pékségbe értem, elfogyott...így hát megígértem neki, hogy ebéd utánra sütök. Elmentem hát a boltba, hogy megvegyem a hozzávalókat. Hazaérve kipakoltam az asztalra, de valahogy mindig elfelejtem, hogy Boti már feléri, és lepakol mindent...Az hagyján, hogy lepakol mindent, de megkaparintotta a tábla étcsokit, a fogával kinyitotta és mire észbekaptam, már jóízűen rágcsálta...:-) Még szerencse, hogy volt itthon másik csoki is, így gyorsan kicseréltem és egy másik csokit csempésztem a kis kezébe...ő így ugyanolyan boldog volt, és az alpanyag is megmenekült...:-) 


Hozzávalók:

10 dkg étcsoki
10 dkg margarin
15 dkg cukor
2 tojás
15 dkg liszt
Fél tk sütőpor
40 dkg fagyasztott meggy
5 dkg fehér csoki a díszítéshez

Elkészítése:

Az étcsokit a margarinnal gőz fölött felolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk. A cukrot a tojással robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáöntjük a langyos cssokis vajat. A liszthez kevert sütőport a csokis masszához keverjük, Majd mehet bele a meggy. Eléggé ragacsos tésztát kapunk.

18 muffinformát kibélelünk muffin papírral, evőkanállal belekanalazzuk a tésztát, majd 175 fokra előmelegített sütőben 30 percet sütjük.

Amikor kisült, hűlni hagyjuk, majd gőz fölött megolvasztjuk a fehér csokit, díszítő tollba öntjük, és kidíszítjük vele a muffinokat.


2013. december 11., szerda

Sütőtökös koszorú

...története ott kezdődött, hogy találtam a hátsó kisudvarban kettő sütőtököt. Mivel a gyerekek imádják, így gondoltam megsütöm nekik. Aztán amikor kész lett és megkóstoltam hatalmasat csalódtam...totál ízetlen volt...annyira, hogy már-már ehetetlen kategóriába sorolnám.

Maradt hát a nagy kérdés: mi legyen vele? Itt volt egy tepsi sütőtök, ebben a formában nem kell senkinek, kidobni pedig nem akartam. Rengeteg sok ötletet kaptam, mihez is kezdhetnék vele, végül Colours intheKitchen fűszeres sütőtöktortája mellett döntöttem. Ezúton is köszönet a receptért!:-) 

Hozzávalók:

450  g sütőtök
200 g margarin
300 g cukor
4 tojás
300 g liszt
1 tk sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 tk gyömbér
1/2 tk szerecsendió
1 csapott tk só
6 kocka étcsoki darabolva
1 narancs reszeltt héja és leve


Elkészítése:

Az eredeti recept szerint főzni kéne a tököt, én sütöttem, végül is mindegy, a lényeg, hogy puha legyen és hűljön ki.

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tököt és egyenként a tojásokat. Végig robotgéppel keverjük.

Külön összekeverjük a száraz alapanyagokat, majd óvatosan hozzáöntjük a tökös masszához. Végül mehet bele a darabkra tört csokoládé.

A koszorúformát kikenjük vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával és beleöntjük a masszát.

180 fokra előmelegített sütőben kb egy óra alatt megsütjük.




2013. december 10., kedd

Csokoládés rózsák

Most csináltam először ezt a sütit, és hihetetlenül népszerű lett, nagyon hamar el is fogyott. Mondjuk igaz, ami igaz, elég macerás az elkészítése, úgyhogy csak akkor álljunk neki, ha nagyon ráerünk. Én ebbe most belefutottam, nem számoltam vele, így kissé összecsaptam...





Hozzávalók:

40 dkg liszt
3 dl langyos cukros tej
2 ek cukor
3 dkg élesztő
Csipet só
1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

15 dkg olvasztott csokoládé

Elkészítése:


A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi tészta alapanyaghoz öntjük, és simára dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, majd meleg helyennduplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 12 gombócot formázunk belőle. A gombócokat egyenként vékonyra sodorjuk, és a felét lekenjük gőz fölött megolvasztott csokoládéval.


Félbehajtjuk, majd derelyevágóval két két vágást ejtünk rajta, arra figyeljünk, hogy ne vágjuk végig.



Ezzel három részre osztottuk a tésztát, egyenként feltekerjük őket.


Ezután kivajazott muffinforma üregeibe tesszük.



Lekenjük őket felvert tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük.










2013. december 9., hétfő

Hamis mézespuszedli

Jó ideje készülök már megsütni ezt a hamis mézest, de valahogy mindig közbejött valami. Lehet ez is volt a szerencse, különben már nem lenne belőle...:-) Főleg, mert úgy gondoltam, hogy egy adag túl nagy adag, így elég lesz, ha csak a felét készítem el. Hát....nem tudom...lehet rosszul gondoltam...:-) Ha azt nézzük, hogy Boti nem tudta megvárni, amíg megszárad a máz rajta. Levette a pultról ragacsosan, és elszaladt vele...:-)

Hozzávalók:

50 dkg cukor
1/2 l tej
4 tojás sárgája
10 dkg margarin
2 dkg szalakáli
1 kk őrölt fahéj és szegfűszeg ( mézeskalacs fűszerkeverékkel helyettesíthető)
2 kk kakaó
120 dkg liszt

A mázhoz:

4 tojás fehérje
30 dkg cukor

Elkészítése:

25 dkg cukrot karamellizálunk, majd ráöntjük a tejet. Amikor felolvadt benne a karamell, hozzáöntjük a maradék cukrot. Amikor mind felolvadt, levesszük a tűzről, és megvárjuk, amíg langyosra hűl.

Ekkor belekeverjük a tojás sárgáját, a margarint és felfuttatjuk benne a szalakálit. Fűszerezzük, én mézeskalácsfűszert használtam, beleszórjuk a kakaót is, majd mehet bele a liszt.

Negyed órára tegyük hűtőbe, hogy könnyebb legyen dolgozni vele.

Folpackot terítünk egy gyúródeszkára, a közepére tesszük a tésztát, majd betakarjuk egy folpackkal. Így, két folpack között sodorjuk ki, így nem kell lisztezni és nem is ragad le. Kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd a legkisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és gombócokat formázunk belőlük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az alja szép barna lesz.

A mázhoz a tojás fehérjét a cukorral gőz fölött felverjük, majd a kisült puszedliket még melegen beleforgatjuk.

A cukormázas puszedliket sütőpapíron deszkán szárítjuk másnapig. Utána légmentesen záródó dobozban tároljuk....ha el nem fogy...:-)




2013. december 8., vasárnap

Hókifli (tojásmentes)

A karácsony elengedhetetlen sütije nálunk...imádom...olyannyira, hogy ha túl korán készítem el, karácsonyra el is fogy, és akkor még egy adagot kell sütni...így jártam ezzel tavaly is...az ünnepek vegére a "hókifli mérgezés" szélén álltam, de ez az a fajta, amit nem lehet abbahagyni....nem lehet megunni...:-) Okulva az esetből most már dupla adaggal indítok...:-) 

És ami még szintén nagyon fontos amellett, hogy finom, az az, hogy rém egyszerű és gyorsan elkészíthető...Omlós és porhanyós...:-) 

Hozzávalók:

25 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg darált dió
7 dkg porcukor

A tetejére:

5 dkg porcukor
2 zacskó vaniliás cukor

Elkészítése:

A hozzávalókat összedolgozzuk, apránként levágunk belőle egy-egy darabot, amikből kisujjnyi vastagságú hengert sodrunk, amiket aztán apró kiflikre szabdalunk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, előmelegített 200 fokos sütőben sütjük. Még melegen vaniliás cukorral elkevert porcukorba forgatjuk.




2013. december 4., szerda

Bukta házi szilvalekvárral

Ma reggel, amikor közvéleményt-kutattam a család körében, hogy mi legyen az ebéd, végre használható ötlettel állatak elő...:-)  Szilvalekváros bukta volt a kívánság. Idejét nem tudom, mikor volt nálunk bukta a kaja, úgyhogy örültem is az ötletnek..:-) Annyi kikötést fűztek hozzá, hogy kis méretűek legyenek....hát, többé-kevésbé sikerült is.:-)  

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl langyos cukros tej
2 ek cukor
Csipet só
3 dkg élesztő
1 tojás +1 a kenéshez
3 dkg margarin
Fél citrom reszelt héja
1 üveg szilvalekvár

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a margarin kivételével a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk. Lágy, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. A margarint a dagasztás vége felé adagoljuk hozzá mégpedig úgy, hogy a dagasztó tál oldalára kenjük, és így dolgozzuk hozzá. Konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra sodorjuk. 5x5 cm-s négyzetekre vágjuk, amiket aztán jól megpakolunk lekvárral. Összetekerjük, majd sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe sorakoztatjuk úgy,hogy összeérjenek. Fontos, hogy a tepsit a végére telelegyen a buktákkal. Letakarjuk konyharuhával és további fél órát pihentetjük.

Lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percet sütjük.






2013. december 2., hétfő

Öt perces csokis süti

Hallottam már ezekről a villámgyorsan elkészíthető sütikről, de bevallom, még sosem próbáltam egészen mostanáig...

Ma van anyukámék házassági évfordulója, és mindenképp szerettem volna valamivel meglepni őket. Napközben azonban nem nagyon volt időm sütni, aztán egyszer csak bevillant ez a megoldás.

Elmentek vacsorázni, mire hazaértek, az asztalon várta őket ez az ötperces csodasütim...mivel először csináltam, nem tudtam, hogy frissen célszerű megenni, így belefutottam abba a hibába, hogy kissé megkeményedett. Legközelebb erre odafigyelek mindenképp!:-)  Egy biztos: valóban pofon egyszerű, elronthatatlan...:-) 

Hozzávalók:

4 ek liszt
4 ek cukor
2 ek keserű kakaópor
3 ek tej
3 ek olaj, vagy olvasztott vaj
1 tojás
4 kocka ércsoki darabolva
Pár csepp vanilia aroma
Kevés margarin és cukor a forma kikenéséhez

Elkészítése:

A lisztet, cukrot és a kakaót jól keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a tojást és ismét keverjük jól el. Mehet bele a tej és az olaj,majd ismét keverjük el. Szórjuk bele a csokidarabokat, majd a vanilia aromát.

Egy kompótos tányért kikenünk margarinnal, megszórjuk cukorral és beleöntjük a csokis masszát.

1000 W-os mikróban 3 percig sütjük. Ez idő alatt a süti szépen megemelkedik, elválik a tányér falától, majd ha lejár a 3 perc szépen kiborítható egy tányérra.

Az alja lesz a teteje, tetszés szerint díszíthető...én idő hiányában most csak porcukroztam, és csokis tortadarával szórtam meg.:-)




2013. december 1., vasárnap

Félbarna kenyér csökkentett szénhidrát tartalommal

Nagyon szeretem a barna-, félbarna-, rozsos kenyereket, általában graham és teljes kiőrlésű liszttel sütöm az ilyen kenyereimet.

Tartok azonban itthon Norbi update 1-es lisztkeveréket, azt a fajtát, amit egy kilós kiszerelésben árulnak. Ezt eddig kizárólag gyufa tészta gyúrására használtam, most viszont arra gondoltam, kipróbálom vele a kenyeret...és hihetetlenül finom, ropogós a héja, könnyű lyukacsos a belezete, az íze pedig....hmmmm isteni...:-) 

Hozzávalók:

40 dkg BL55 liszt
10 dkg Norbi update 1 liszt
2 tk só
25 dkg kovász
2 dkg élesztő
70 ml langyos tej
230 ml langyos víz

Elkészítése:

Sütés előtti este kimérjük a liszteket, összekeverjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kovászt és belemorzsoljuk az élesztőt.Ujjunkkal kicsit megkutyuljuk, majd konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk reggelig.

Másnap reggel mehet bele a só, víz és a tej. Nem túl kemény, inkább lazább tésztát kell kapjunk. Jól kidolgozzuk, majd negyed órát pihentetjük. Ismét átgyúrjuk, majd lisztezett gyúródeszkán formázzuk. Sütőpapírral bélelt kacsasütő jénaiban duplájára kelesztjük kb egy óra alatt.

Félidőben pengével bevágjuk. Amikor megkelt, lepermetezzük a kenyér és a jénai tetejét és 230 fokos sütőben 45 percig fedővel, majd 15 percig anélkül sütjük.

Sütőből kivéve lepermetezzük vízzel, rácson hűtjük.