2014. február 27., csütörtök

Vulkán zsemle

Pár napja láttam ezt a receptet a Facebookon, rögtön tudtam, hogy ezt mindenképp muszáj elkészítenem. Az eredeti recept Ildikó oldaláról való, köszönöm szépen neki ezúton is!



Hozzávalók:

A tésztához:

60 dkg liszt
3 dl langyos víz
5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tk só
6 dkg olvasztott margarin


A töltelékhez:

10 szelet szalámi
10 szelet Trappista sajt
10 szelet hagyma

A főzéshet:

1 l víz
40 g szódabikarbóna

A tetejére:

Szezámmag

Elkészítése:

1 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát. Konyharuhával letakarva egy órán keresztül duplájára kelesztjük.



Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, téglalapra sodorjuk. Tíz egyforma téglalapot vágunk belőle. Egyenként kisodorjuk a téglalapokat 10x15 méretűre.



Mindegyiknek a közepére teszünk egy szelet szalámit, sajtot, hagymát, ebben a sorrendben.



A tészta hosszabbik felét ráhajtjuk a töltelékre,



majd a rövidebbet is, hogy fedjék egymást.



Amikor elkészültek a batyuk, felforraljuk a vizet, levesszük a tűzről, beleöntjük a szódabikarbónát, majd ismét felforraljuk. Egyesével beletesszük a batyukat, először fejjel lefelé 20-30 másodpercre, majd megfordítjuk és ugyanennyi ideig a másik felét is vïz alatt tartjuk.



Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejét megszórjuk szezámmaggal.

Egy élesebb késsel X alakban bevágjuk a tetejét.



200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése