2015. március 21., szombat

Első kövön sütött kenyerem

Régóta foglalkoztat a kövön sütés gondolata, és tegnap végre rászántam magam, és megvettem a hozzá szükséges samott tégla lapot.

Ezúttal nem a kenyér recepjét fogom leírni,  hanem hogy hogyan süssünk kövön sült kenyeret.

A ma sütött kenyér receptjét ITT találjátok. 

A dagasztás után megformázzuk, majd egy ovális kosarat kibélelünk konyharuhával, belisztezzük és ebben kelesztjük egy órát.

A sütőt 250 fokra melegítjük, és ezen a hőfokon járatjuk kb negyed órát, hogy a samott lapok a sütő alján kellően forrók legyenek.

Közben a kelesztőkosárból lisztezett vékony deszkára borítjuk a kenyeret, (péklapát híjján) tetejét pengével bevágjuk. A sütőbe vizet permetezünk, majd az átforrósodott kőre toljuk a kenyeret. Kb 10 percet sütjük így, aztán visszavesszük a hőfokot 200 fokra, és további 40 percet sütjük.

Sütőből kivéve rácsra tesszük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése