2015. október 18., vasárnap

Házi pepparkakor, azaz karácsonyi ropogós keksz

Nem tudok betellni a gyömbérrel, imádom...igaz, hogy még odébb van karácsony, de ezt muszáj volt megsütnöm most...:-) 

Mondjuk dobozban tárolva sokáig eláll, de nálunk nincs ideje rá, mert mindenki folyamat rájár a hasonló keksz félékre, így neki sem jósolok túl hosszú életet, hiszen nagyon finom. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy kihűlni alig volt ideje és a fele máris elfogyott.:-) 

Hozzávalók:

10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
5 dkg méz
1 tk őrölt gyömbér
1 tk fahéj
1 tk kakaó
2 cs. vaniliás cukor
20 dkg liszt
1/4 tk szódabikarbóna
Csipet só
1 narancs reszelt héja

Elkészítése:

A vajat a cukrokkal, fahéjjal, kakaóporral, gyömbérrel, sóval, narancshéjjal és a mézzel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük pihenni.

Közben fogunk három ív sütőpapírt. Kettőnek a széleit visszahajtjuk gáztepsi méretűre. A tésztát két egyforma gombócra osztjuk. Rátesszük a behajtott szélű sütőpapírra, a tetejére pedig rátesszük a harmadig ív sütőpapírt, amit nem hajtogattunk. Két sütőpapír között papírvékonyra sodorjuk. Így könnyebb dolgozni vele és nem lesz cakkos a széle.

A tésztát először csíkokra vágjuk, majd téglalapra, végül a téglalapokat átlósan elvágjuk, így kapjuk a háromszög kekszeket.

Sütőpapírral együtt ráhúzzuk a tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Amikor kivesszük a sütőből, még puha, ilyenkor célszerű még egyszer elvágni az eredeti vágás mentén a háromszögeket, mert ha megvárjuk, amíg kemény lesz, uttána nem lehet szépen eltörni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése