2015. december 13., vasárnap

Mézeskalács 4.0

Most már a sokadik mézeskalács tésztát hozom, ez az a fajta, aminek kell néhány zárt dobozban eltöltött nap a tökéletes puhuláshoz. Ezt most azért készítettem, mert ha a rögtön puha receptet sütöm, nem húzza ki karácsonyig...:-) így most biztosra mentem, a fűszerezését pedig a saját ízzvilágomnak megfelelően alakítottam. Nagyon finom lett. És őszintén szólva a gyerekek a félpuha állapot ellenére is nekiestek.:-) 



Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 cs.sütőpor
2 tk faahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 tk kardamom
1/2 tk ánizs
1 tk őrölt gyömbér
1 citrom reszelt héja
10 dkg margarin
12 dkg cukor
25 dkg méz
2 tojás

Elkészítése:

Elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy időigényes, sütés előtti napon készítjük el a tésztát.

A margarint, a cukkrot és a mézet egy lábosba öntjük, és folyamatos kevergetés közben addig melegítjük, amíg el nem olvad a cukor. Lehűtjük.

A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a fűszereket és belereszeljük a citromhéjat.

A kihűlt mézes masszába beleütjük a tojásokat, és habverővel habosra keverjük, majd a fűszeres liszthez öntjük. Fakanállal elkeverjük. Egy ragacsos masszát kapunk. Letakarjuk folpackkal és pihentetjük hűtőben egy éjszakát.

Másnapra egy könnyen gyúrható, jól kezelhető tésztát kapunk. 

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kb 2 mm vastagra sodorjuk, tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.

200 fokra előmelegített sütőben 7-8 percet sütjük.

Díszíthetjük dekorcukorral, vagy tojáshabbal. Zárt dobozban tároolva pár nap alatt tökéletesen megpuhul. Nagyon finom.:-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése