2015. április 22., szerda

Rumpuncsos túródesszert

Itthon vagyok most pár napot a kisfiammal, így amíg délután aludt gyorsan összeütöttem egy gyors diétás poharas desszertet.

Természetesen cukorral is elkészíthető, én most a fogyókúrám miatt édesítőszert használtam.

Jól sikerült, neki is estünk délután.:-) 

Hozzávalók:

A pudinghoz:

1 cs. Puncs ízű pudingpor
1 tk rum aroma
15 szem édesítő tabletta
1 ek fruktóz
5 dl tej
2 dl natúr joghurt

A túróhoz:

25 dkg túró
3 dl natúr joghurt
18 szem édesítő tabletta
1 tk vanilia aroma
1 cs.zselatin fix

Elkészítése:

Először a tútós masszát készítjük el. A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a natúr joghurtot, majd az összetört édesítő tablettát és a vanilia aromát. A zselatin fixet még nem, majd porciózás előtt.

A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk az összetört édesítő tablettát, fruktózt, és rum aromát. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingot, kevergetés mellett sűrűre főzzük. Lehűtjük, majd belekeverjük a joghurtot.

A túróhoz hozzákeverjük a zselatin fixet és a két összetevőt rétegesen poharakba kanalazzuk.


2015. április 19., vasárnap

Madártej

Fogyókúrás desszertjeim második állomásaként ma madártejet készítettem, édesítőszerrel, tehát ez is diétás, így gyakorlatilag a nap bármely időszakában "bűntetlenül" fogyasztható...;-) 




Hozzávalók:

1 l 1,5 %-os tej
4 tojás
Fél cs.vaniliás pudingpor
28 szem édesítő tabletta
1 tk vanilia aroma

Elkészítése:

A tojásokat ketté választjuk. A sárgájához hozzáadjuk a vanilia aromát, az összetört édesítő tablettákat és a puding port, majd kézi habverővel csomómentesre keverjük. Hozzáöntünk egy keveset a hideg tejből. A maradékot felforraljuk. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén beleteszünk egy kávéskanál fruktózt és egy csipet sót.

Amikor felforrt a tej, a tojásfehérjéből galuskákat szaggatunk bele, mindkét oldalát megfőzzük, majd tálba tesszük őket. A forrásban lévő tejhez pedig folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a pudingos masszát. Az időközben elpárolgott tejet pótoljuk, ez nálam most kb egy bögre volt. Ha felforrt ismét, ráöntjük a habgaluskákra.

Hidegen tálaljuk.


2015. április 18., szombat

Meggyes joghurtkehely CUKOR NÉLKÜL!!

Az utóbbi időben kicsit elszaladt velem a ló, felszedtem jó pár kilót, így kicsit visszavettem a sütögetésből. De nincs ez így nagyon jól, merthogy édesség nélkül hosszú távon úgysem bírom, így diétás édesség elkészítésére törekedtem...

Olyan alapanyagokon gondolkodtam, amik nem hízlalósok, legalább is kevésbé, mintha cukros, piskótás sütit sütnék.

Így született meg a mai desszertem, ami egy gramm cukrot sem tartalmaz.



Hozzávalók:

5 dl natúr joghurt
6 édesítő tabletta
1 cs. zselatin fix

A meggyhez:

30 dkg fagyasztott meggy
Fél cs. vaniliás pudingpor
10 édesítő tabletta
1 ek fruktóz
Fahéj
Őrölt szegfűszeg
Rum aroma ízlés szerint

Elkészítése:

A meggyet a többi hozzávalóval alacsony lángon folyamatos kevergetés közben felfőzzük. A joghurtba belekeverjük az összetört édesítőszert, majd a zselatin fixet.

Rétegesen poharakba kanalazzuk.


2015. április 6., hétfő

Sajtos rúd III.

Ez a harmadik sajtos rúd recept, amit posztolok, így lehet válogatni, kinek melyik jön be...:-) A sajtos rudakkal nekem mindig az volt a problémám, hogy amíg meleg, nagyon finom, de amint kihűl, már nem az igazi. Valószínű, hogy ez azért van, mert mindegyik élesztős. Ez viszont nem az, így ez akkor is jó, ha kihűlt...


Hozzávalók:

40 dkg liszt
25 dkg margarin
2 dl tejföl
2 kk só

A tetejére:

1 tojássárgája
15 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit aprítógépbe tesszük, és összeállítjuk a tésztát.

Az összegyúrt tésztát beletesszük egy zacskóba és hűtőben pihentetjük egy napot.

Másnap lisztezett deszkán kb fél cm vastagra sodorjuk, tetejét lekenjük tojás sárgájával és megszórjuk reszelt sajttal és derelyevágóval  1cm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 200 fokos sütőben kb 10 perc alatt pirosra sütjük.


2015. április 5., vasárnap

Áfonyás keksz

Nem szerettem volna nagy sütést húsvétra,így a mézes krémes mellett egy édeset terveztem, ez pedig az áfonyás keksz volt. A recept maga hasonlít valamelyest a vaniliás kartikáéra, így, bár most próbáltam először, bátran vágtam bele.

Az eredeti receptre levendulás kekszként találtam rá Borbás Marcsi oldalán,de mivel nincs szárított levendulám, a kertben mpedig még csak két hónap múlva nyílik, így azt a variációt most elnapoltam...meg fogom sütni, egészen biztos.:-) 



Hozzávalók:

25 dkg margarin
12 dkg cukor
12 dkg kukorica liszt
25 dkg liszt
Csipet só
10 dkg aszalt vörösáfonya

Elkészítése:

A margarint összedaraboljuk, maja a cukorral keverőgéppel elkeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, sót és végül az aprított vörösáfonyát.

Összegyúrjuk, majd hengert sodrunk belőle. Fóliába tekerjük és kb 1 órát pihentetjük hűtőben.
A hűtőből kivéve kitekerjük a fóliából és kb fél cm széles szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a szeleteket, majd 170 fokos sütőben 10 percet sütjük. Ne tévesszen meg senkit, hogy kinézetre félig nyers, amikor kivesszük a sütőből, valójában átsült, és amint kihűlt, finom puha és omlós lesz.

Amikor kihűlt, vaniliás porcukorba forgatjuk.




2015. április 4., szombat

Mézes krémes

Anyukámtól kapott első süteményes könyvem egyik legkedvesebb receptje ez, szerintem nincs is olyan, aki ne ismerné, de ha mégis,    az feltétlenül próbálja ki!;-) Egy időben minden alkalomra ezt sütöttem, aztán valahogy elmaradt.

Most húsvétra ez az egyik süti, amit megálmodtam, ezúttal sem okozott csalódást.:-)




Hozzávalók:

A tésztához:


18 dkg porcukor
2 tojás
6 dkg margarin
3 ek langyos méz
5 ek tej
60 dkg liszt
2 kk szódabikarbóna
Csipet só

A krémhez:

7 dl tej
7 ek búzadara
1 cs. Vaniliás cukor
20 dkg margarin
25 dkg porcukor

1 citrom
1 kis üveg sárgabarack lekvár

A tetejére:

10 dkg étcsoki
5 dkg margarin

Elkészítése:

Először a krémet készítjük el. A tejben sűrűre főzzük a búzadarát és hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a mézes lapokat. A porcukrot, tojáasokat, margarint, mézet, tejet és a sót alacsony lángon forrásig hevítjük, majd belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet.

Négy gombócot gyúrunk belőle, zsírozott tepsi hátoldalán 1800 fokos sütőben kb 5 perc alatt aranybarnára sütjük a lapokat

A krém másik feléhez robotgéppel habosra keverjük a margarint a porcukorral, vaniliás cukorral és a citrom levével. Összedolgozzuk a két krémmasszát, megtöltjük a lapokat. Az első és a második közé krémet teszünk, a második és a harmadik közé baracklekvárt, a harmadik és a negyedik közé ismét krémet.

Gőz fölött felolvasztjuk a csokit és a margarint, és rákenjük a süti tetejére.