2013. szeptember 29., vasárnap

Citromos mascarpone hab

Elkészítettem a héten életem első házi mascarpone sajtját, és a mai nap után már bizton állíthatom, hogy nem is az utolsót...valami fenséges krémdesszertet sikerült összehoznom belőle.:-) 

Az úgy kezdődött, hogy eszembe jutott, hogy valamit kéne kezdeni vele, mielőtt megromlik. Így aztán feltúrtam a hűtőt, milyen alapanyagok is állnak rendelkezésemre, miben gondolkodjak...?

Így sikerült összedobnom a következő nyalánkságot...

Hozzávalók (4 pohárhoz):

8 db babapiskóta
2 fürt szőlő
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
Fél citrom reszelt héja
10 dkg cukor/ízlés szerint lehet több-kevesebb

A díszítéshez:

2 kocka étcsoki reszelve
4 bonbonetti ostya

Elkészítése:

A mascarponét a cukorral összekeverjük, óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínt, és belereszeljük a citrom héját.

A poharak aljába egy-egy babapiskótát reszelünk, következő rétegnek szőlőszemek jönnek rá, majd egy réteg hab. Ugyanezt a műveletsort megismételjük: egy réteg reszelt babapiskóta, egy réteg szőlő, egy réteg hab.

A tetejét reszelt csokival és bonbonettivel díszítjük.



2013. szeptember 28., szombat

Pirított hagymás császárzsemle

A császárzsemle - kérdés is már egy jó ideje piszkálja a fantáziámat, csak valahogy mindig úgy gondoltam, hogy nehéz megformázni, így inkább halogattam, arról nem beszélve, hogy az sem árt, ha van hozzá egy jó recept...

Aztán amikor rátaláltam a békebeli kifli receptjére, úgy gondoltam, alapnak tökéletes lesz, hiszen kívül ropogós, belül puha, hatalmas sikert aratott, nem tudok belőle eleget sütni...:-) 

De ha már nekiállok, feldobom valamivel...de mivel is lehet? Oliva bogyó...ezt elvetettem, mert sajnos elfogyott...ha van is itthon, akkor sincs, mert kb addig tart, amíg a kislányom rá nem bukkan a hűtőben...maradt hát két alternatívám, a zöldfűszerek, szerintem ezzel tuti kipróbálom majd, és a pirított hagyma...végül ezúttal az utóbbi mellett döntöttem...

Hozzávalók:

300 ml langyos tej
60 ml étolaj
25 g élesztő
1 tk cukor
20 dkg rétesliszt
40 dkg BL55 liszt
4 tk só

A pirított hagymához:


1 fej hagyma
Pici étolaj
Csipet só

Elkészítése:

A hagymát kockára vágjuk, megsózzuk, nagyon pici olajon serpenyőben szép barnára sütjük.

A kenyérsütő gépbe bepakoljuk a hozzávalókat, először a folyékonyat, majd a szilárdat, és bedagasztjuk vele a tésztát. A kenyérsütő 1. Programját használom dagasztásra, ez a fehér kenyér sütő programja, kétszer dagaszt, a második dagasztásra tettem hozzá a hagymát.

Amikor végzett a dagasztással, kikapcsoljuk a gépet, és kelesztőtálban duplájára kelesztjük a tésztát.

Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel kicsit kilapítgatjuk, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk /azért használtam a fánkszaggatót, hogy egyforma méretűek legyenek a zsemlék/. Az így kapott fánkocskákat egyenként sodrófával kisodorjuk, és jó szorosan feltekerjük. 

A feltekert kis "hurkából" lazább csomót kötünk, a két kilógó végét pedig a csomón áthajtva a közepébe dugjuk.

Mindegyikkel ugyanígy járunk el. Az elkészült zsemléket 40 percig pihentetjük, majd a kiflihez hasonlóan egy lábos forró cukrozott vízbe mártjuk 6 mp-ig. 

A tetejére tetszés szerint szórhatunk utána szezámmagot, mákot. 190 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütjük.








Kakaós fonott

Eljött a szüret ideje, ami nálunk összefonódott ezzel a süteménnyel...nem tudom miért, de szinte csak ilyenkor sütjük...sajnos...pedig megérdemelné, hogy gyakrabban kerüljön terítékre, hiszen nagyon finom, cseppet sem kiszáradós fajta...na jó, nem is jellemző, hogy megérje a másnapot...a tárolásának gondolatával nagyon nem kell foglalkozni...:-) 

Hozzávalók:

60 dkg liszt
4 ek cukor
3 tojás sárgája
Csipet só
1 cs. élesztő
3 dl tej
10 dkg zsír

A krémhez:

1 margarin
25 dkg cukor
3 ek kakaó
1 tk fahéj

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi alapanyagával együtt jól kidolgozzuk. 9 gombócot formálunk belőle, hagyjuk őket egy fél órát kelni.

Addig kikeverjük a krémet. A margarint picit megolvasztjuk, és belekeverjük a krém többi hozzávalóját.

Amikor a gombócok megkeltek, egyenként vékony téglalapra sodorjuk őket, megkenjük a kakaós krémmel, majd feltekerjük.  Hármasával összefonjuk őket. Magasabb falú sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Tetejét lekenjük tojással, majd egy fél óra pihentetés után 180 fokos sütőben kb fél óra alatt megsütjük.