2013. október 31., csütörtök

Parasztos krumplis pogácsa

Mindig is ez volt a kedvenc pogácsám, és valószínüleg az is fog maradni...egyszerű, és nagyszerű...túl sok alapanyag sem kell hozzá, és nagyon gyorsan kész...

Akár levesek, egytálételek mellé, vagy csak magában is kiváló, a világ legjobb pogija...

Hozzávalók:

70 dkg krumpli
25 dkg liszt
2 púpos ek sertés zsír
3 púpos tk só /ízlés szerint több-kevesebb/

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Fontos, hogy jó sós legyen a víz, hogy a krumpli átvegye azt, különben sótlan lesz a pogi. Ha megpuhult, leszűrjük, még forrón krumplinyomóval áttörjük. Érdemes megkóstolni, hogy elég sós-e, ha nem, még pótolható. Beletesszük a zsírt és a lisztet, és összegyúrjuk. Jól gyúrható, viszonylag puha tésztát kell kapnunk. Nem szabad keményre gyúrni, mert akkor nem lesz jó.

Kb 1-1,5 cm vastagra sodorjuk, pogácsa szaggatóval mintázzuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. 200 fokos sütőben sütjük kb 20 percig, aztán kivesszük, és egyenként megfordítjuk őket. További 15 perc alatt az alját is pirosra sütjük.



2013. október 30., szerda

Oreo keksz házilag

Márton napi lámpás felvonulás lesz a kislányom ovijában, és mondták az óvónők, hogy valamit kéne sütni ez alkalomra...tanakodni kezdtem, mi is legyen, valami különlegesebbel szerettem volna előrukkolni...aztán egészen véletlenül rábukkantam Trollanyunál az Oreo keksz házi készítésének rejtelmeire, és azonnal megvilágosodtam....ezt akarom...!!!!

Tovább nem is gondolkodtam, mi legyen a Márton napi süti, végül a megvalósítása Stahl Judit receptje alapján történt, de az ötlet Trollanyutól jött, ezúton is ezer köszönet érte!!! :-) Csak attól féltem, mi lesz, ha elkészítem, és mire az oviba kerülne, elfogy?? Joggal....:-)

A kenyérsütő géphez van egy kis mérce, amin csészemérő is van, azzal mértem ki a hozzávalókat, két tepsi lett ebből az adagból...

Hozzávalók:

A kekszhez:

1 és 1/4 csésze liszt
1/2 csésze cukrozatlan holland kakaó !!!
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
Csipet só
1/2 csésze porcukor
1/2 csésze sótlan vaj
1 egész tojás

A krémhez:

1/4 csésze vaj
1 csésze porcukor
4 ek tejszín
Pár csepp vanilia  kivonat

Elkészítése:

A krémhez a vajat robotgéppel jól kikeverjük a cukorral, a vanilia kivonattal, és apránként hozzákeverjük a tejszínt. Az elkészült krémet hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a kekszet.

A lisztet összekeverjük a kakaóval, cukorral, szódabikarbónával, sütőporral és a sóval. Hozzátesszük a szobahőmérsékletű vajat és a tojást, és összegyúrjuk a tésztát.


 Négy gombócot gyúrunk belőle, két folpack között egyenként kisodorjuk 3-4 mm vastagra. Hullámos szélű kinyomóval formákat nyomkodunk belőle, a tetejükre mintát nyomunk tetszőleges kisebb formakinyomóval.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, majd 160 fokos légkeveréses sütőben kb 7 perc alatt készre sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még puhának tűnik, de kihűlve már roppanós lesz...:-)

A krémet kivesszük a hűtőből, nyomózsákba tesszük, és a keksz egyik felére nyomunk belőle egy adagot, majd a másik felét addig nyomjuk rá, amíg a krém eléri a szélét. Ha mindegyiket megtöltöttük, visszatesszük a hűtőbe a kekszeket amíg ismét megdermed a krém.




2013. október 27., vasárnap

Lajcsi szelet

Nagymamámtól kaptam egy kis süteményes füzetecskét, ami csupa-csupa régi jó recepteket tartalmaz...azt lapizgatva bukkantam rá erre a csudafinom sütire.

Elég időigényes, tehat akkor álljunk neki, ha tenyleg ráérünk, de nem bonyolult...Igaz, ami igaz, egyfutásra nekem sem sikerült befejezni, mert nem volt itthon csoki...és el is kellett mennem délután, hazafelé jövet beugrottam a boltba érte, aztán, mire hazaértem, a kiscsalád már vagy a negyedét eltűntette, így csak fél adag csokiból készült az enyémre a máz...kisfiam, ahogy meglátta, majd' kiugrott az etetőszékből, kislányom reggelire is ezt kért, szóval viharos sikert aratott...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

3 ek méz
3 ek kakaó
3 tojás
30 dkg cukor
8 dkg margarin
60 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna

A krémhez:

8 dl tej
1 cs.eper ízű pudingpor
1 cs.vanilia ízű pudingpor
1 cs.csokoládé ízű pudingpor
40 dkg margarin
40 dkg porcukor

A csokimázhoz:

20 dkg tejcsoki
1 dl olaj

Elkészítése:


A mézet, kakaót, tojást, porcukrot és a margarint gőz fölött 5 percig főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és összegyúrjuk. Kis időre betesszük a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, ne ragadjon annyira. 

Ez idő alatt elkészíthetjük a krémhez a pudingokat. A tejet három felé osztjuk, és hagyományos módon sűrű pudingokat főzünk belőle. Kihűtjük.

A margarint a porcukorral habosra keverjük, és három felé osztjuk. Robotgéppel belekeverjük külön-külön a pudingokat.

A tésztát négy részre osztjuk, bőségesen lisztezett gyúródeszkán gáztepsi méretűre sodorjuk. Sütőpapírt teszünk egy felfordított tepsi tetejére és azon sütjük ki egyenként a négy lapot 200 fokos sütőben kb 5 perc alatt darabját.

Sütőből kivéve a tészta meg fog kemenyedni, nemmkell megijedni, majd megpuhul, és nagyon finom lesz...:-) 

Ha kihűltek a lapok, megkenjük a krémmel. 

Gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal, és bevonjuk vele a süti tetejét.