2013. november 30., szombat

Pöffeteg keksz

Nagyon sok helyen találkoztam ezzel a keksszel idén, és mindenki nagyon dícsérte, így aztán muszáj vol nekem is kipróbálnom, hogy felvegyem-e a karácsonyi süti listára.....

Rajta lesz, ebben biztos vagyok...hihetetlenül finom, és rém egyszerű és gyorsan elkészíthető. Ez az a süti, amiből egyből minimum a dupla adagot kell sütni...:-) 

Hozzávalók:

15 dkg liszt
6 dkg kakaópor
Fél csomag sütőpor
20 dkg cukor
Csipet só
1/4 tk gyömbér
1/4 tk vanilia őrlemény
2 tojás
6 dkg vaj
3 púpos ek porcukor

Elkészítése:

A száraz alapanyagokat a lisztet, sütőport, kakaót, cukrot, gyömbért, vaniliát és a sót jól összekeverjük, majd belemorzsoljuk a vajat, és hozzáadjuk a felvert tojást. Összegyúrjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.

Diónyi golyókat formázunk belőle, vastagon megforgatjuk porcukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Szellősen sorakoztassuk őket, mert meg fog duzzadni. 12 db-nál több ne kerüljön egy tepsibe.

200 fokra előmelegített sütőben 12 percet sütjük. Ez idő alatt felveszi a formáját és szepen elreped. Célszerű a tepsiben hűlni hagyni, mert először puha, kihűlés után valik ropogóssá...:-) 



2013. november 28., csütörtök

Adventi mézeskalács füzér

Nyakunkon az advent, ilyenkor minden évben teletömtem a kis adventi meglepis zsebeket Dorkának különféle apróságokkal, amiknek úgy gondoltam örülne...igen ám, de idén duplan kéne mindezt megtennem, hiszen Boti már "nagyfiú" lett, nem maradhat ki...:-) 

Így aztán máson kezdtem el törni a fejem...mézeskalács füzért gyártok nekik, amiből minden nap megesznek egy kis kalácsot és így kerülnek majd napról napra közelebb a várva várt nagy naphoz...teljesen más a korábbi évekhez képest, hiszen magam készítem saját kezűleg mindent beleadva, hogy örömöt okozzak a gyerekeknek...:-)

A recept egyébként a mézeskalács fűszerkeverék zacskójan volt egykoron...azóta lecserelték, ami mostanában kapható a boltban, az mar nem ez...ez az igazi...puha és isteni finom. Ebből a mennyiségből hatalmas adag lesz, mégsem kell nagyon a tarolása miatt törni a fejünket...még sosem érte meg a karácsonyt...:-) 

Okozott némi fejtörést a kalácsok kidekorálása, mert a tojásfehérje nem jó megoldás, Boti pici szervezete meg nem bírja, így aztán maradtam a fehércsokis megoldásnál...de ha egyik így kapja, akkor már a másik is, elkerülvén ezzel a konfliktusokat...:-)

Aztán amikor elkészültek a megszámozott mézeskalácsok, kitettem őket a teraszra, és pechemre arra járt egy éhes kóbor macska......és igen....lecsapott rá....lenyúlt harom darabot...mázli, hogy volt tartalék vészhelyzetre...:-)




Hozzávalók:

35 dkg cukor
30 dkg rozsliszt
45 dkg búzaliszt
15 dkg méz
6 tojás
1 dkg szódabikarbóna
1 cs. Kotányi Mézessütemény fűszerkeverék

A díszítéshez:

10 dkg jó minőségű fehér csoki
2 ív celofán
1 cs.dekor szalag

Elkészítése:

5 tojást, a cukrot robotgéppel habosra keverjük, közben adagoljuk bele a fűszerkeveréket és apránként a langyosra melegített mézet. A rozslisztet, a búzalisztet és a szódabikarbónát összekeverjük és lassan a habos masszához adjuk. Az így kapott tészta elég ragacsos lesz, tegyük hűtőbe, és pár óra múlva már könnyebb lesz összegyúrni. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, másnap már nagyon könnyű lesz dolgozni vele.

Másnap lisztezett gyúródeszkán fél cm vastagra nyújtjuk és kisszaggatjuk tetszőleges formákra. Rányomkodjuk 1-24-ig a számokat, lekenjük tojással.





180°-ra előmelegített sütőben kisütjük.

Amikor kihűlt, gőz fölött felolvasztjuk a fehércsokit, süteménydíszítő tollba öntjük, és átírjuk vele a mézeskalácsokba nyomott számokat.





Várunk, amíg megdermed. En másnap folytattam a műveletsort a csomagolással.

A virágnagykerben vettem két ív celofánt és kb 20x20-as négyzetekre daraboltam. Egy ív pont elég volt egy füzérre. Dekor dróttal összetekertük, majd szalagra fűztük, és felkötöttük a konyhába...:-)




2013. november 24., vasárnap

Rozsos cipó

Mostanra beállt nálunk a kenyérsütési rend...csak hétvégén sütök, szombaton fehéret, vasárnap pedig valamilyen egészségesebb félét, így mindenkinek kedvére tudok tenni...bár őszintén szólva és mindegyiket nagyon szeretem.:-) 

Hozzávalók:

A kovászhoz:

250 g BL55 liszt
250 ml langyos víz
50 g friss élesztő

A tésztához:

350 g BL55 liszt
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
270 ml langyos víz
3 tk só
A kovász

Elkészítése:

Sütés előtti este elkészítjük a kovászt. A lisztbe beleöntjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt. Fakanállal simára keverjük, majd letakarjuk egy konyharuhával és szobahőmérsékleten pihentetjük reggelig.

Reggel a kovászt a kenyér többi hozzávalójával együtt jól összedolgozzuk, majd negyed órát pihentetjük és még egyszer átdolgozzuk.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, formázzuk, és sütőpapírral bélelt paraszttálba tesszük, duplájára kelesztjük kb egy óra alatt. Pengével bevágjuk a tetejét, lepermetezzük vízzel, majd megszórjuk napraforgó maggal.

A sütőzacskó belsejét is lepermetezzük, ráhúzzuk a paraszttálra, lezárjuk, majd 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre. Kivesszük a zacskóból, visszavesszük a hőfokot 200 fokra és tovább sütjük 15 percig.

Sütőből kivéve rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel.