2013. december 4., szerda

Bukta házi szilvalekvárral

Ma reggel, amikor közvéleményt-kutattam a család körében, hogy mi legyen az ebéd, végre használható ötlettel állatak elő...:-)  Szilvalekváros bukta volt a kívánság. Idejét nem tudom, mikor volt nálunk bukta a kaja, úgyhogy örültem is az ötletnek..:-) Annyi kikötést fűztek hozzá, hogy kis méretűek legyenek....hát, többé-kevésbé sikerült is.:-)  

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl langyos cukros tej
2 ek cukor
Csipet só
3 dkg élesztő
1 tojás +1 a kenéshez
3 dkg margarin
Fél citrom reszelt héja
1 üveg szilvalekvár

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a margarin kivételével a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk. Lágy, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. A margarint a dagasztás vége felé adagoljuk hozzá mégpedig úgy, hogy a dagasztó tál oldalára kenjük, és így dolgozzuk hozzá. Konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra sodorjuk. 5x5 cm-s négyzetekre vágjuk, amiket aztán jól megpakolunk lekvárral. Összetekerjük, majd sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe sorakoztatjuk úgy,hogy összeérjenek. Fontos, hogy a tepsit a végére telelegyen a buktákkal. Letakarjuk konyharuhával és további fél órát pihentetjük.

Lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percet sütjük.






2013. december 2., hétfő

Öt perces csokis süti

Hallottam már ezekről a villámgyorsan elkészíthető sütikről, de bevallom, még sosem próbáltam egészen mostanáig...

Ma van anyukámék házassági évfordulója, és mindenképp szerettem volna valamivel meglepni őket. Napközben azonban nem nagyon volt időm sütni, aztán egyszer csak bevillant ez a megoldás.

Elmentek vacsorázni, mire hazaértek, az asztalon várta őket ez az ötperces csodasütim...mivel először csináltam, nem tudtam, hogy frissen célszerű megenni, így belefutottam abba a hibába, hogy kissé megkeményedett. Legközelebb erre odafigyelek mindenképp!:-)  Egy biztos: valóban pofon egyszerű, elronthatatlan...:-) 

Hozzávalók:

4 ek liszt
4 ek cukor
2 ek keserű kakaópor
3 ek tej
3 ek olaj, vagy olvasztott vaj
1 tojás
4 kocka ércsoki darabolva
Pár csepp vanilia aroma
Kevés margarin és cukor a forma kikenéséhez

Elkészítése:

A lisztet, cukrot és a kakaót jól keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a tojást és ismét keverjük jól el. Mehet bele a tej és az olaj,majd ismét keverjük el. Szórjuk bele a csokidarabokat, majd a vanilia aromát.

Egy kompótos tányért kikenünk margarinnal, megszórjuk cukorral és beleöntjük a csokis masszát.

1000 W-os mikróban 3 percig sütjük. Ez idő alatt a süti szépen megemelkedik, elválik a tányér falától, majd ha lejár a 3 perc szépen kiborítható egy tányérra.

Az alja lesz a teteje, tetszés szerint díszíthető...én idő hiányában most csak porcukroztam, és csokis tortadarával szórtam meg.:-)




2013. december 1., vasárnap

Félbarna kenyér csökkentett szénhidrát tartalommal

Nagyon szeretem a barna-, félbarna-, rozsos kenyereket, általában graham és teljes kiőrlésű liszttel sütöm az ilyen kenyereimet.

Tartok azonban itthon Norbi update 1-es lisztkeveréket, azt a fajtát, amit egy kilós kiszerelésben árulnak. Ezt eddig kizárólag gyufa tészta gyúrására használtam, most viszont arra gondoltam, kipróbálom vele a kenyeret...és hihetetlenül finom, ropogós a héja, könnyű lyukacsos a belezete, az íze pedig....hmmmm isteni...:-) 

Hozzávalók:

40 dkg BL55 liszt
10 dkg Norbi update 1 liszt
2 tk só
25 dkg kovász
2 dkg élesztő
70 ml langyos tej
230 ml langyos víz

Elkészítése:

Sütés előtti este kimérjük a liszteket, összekeverjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kovászt és belemorzsoljuk az élesztőt.Ujjunkkal kicsit megkutyuljuk, majd konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk reggelig.

Másnap reggel mehet bele a só, víz és a tej. Nem túl kemény, inkább lazább tésztát kell kapjunk. Jól kidolgozzuk, majd negyed órát pihentetjük. Ismét átgyúrjuk, majd lisztezett gyúródeszkán formázzuk. Sütőpapírral bélelt kacsasütő jénaiban duplájára kelesztjük kb egy óra alatt.

Félidőben pengével bevágjuk. Amikor megkelt, lepermetezzük a kenyér és a jénai tetejét és 230 fokos sütőben 45 percig fedővel, majd 15 percig anélkül sütjük.

Sütőből kivéve lepermetezzük vízzel, rácson hűtjük.