2014. január 5., vasárnap

Joghurtos graham kifli

Ismét tervbe vettem, hogy idén végre fogyni fogok...ehhez azonban akárhogy is nézem egészségesebb dolgokat kellene sütnöm. 

Nagyon szeretjük a graham termékeket, ezért aztán úgy döntöttem, graham kiflit sütök. Az eredeti receptet ITT találtam, köszönet érte, isteni...!!:-) 

Hozzávalók:

25 dkg BL55 liszt
25 dkg graham liszt
2 tk só
2 ek olaj
Csipet aszkorbinsav
2 ek burgonyapehely
1 mk cukor
2,5 dl langyos víz
1 kis pohár natúr joghurt
5 dkg friss élesztő

Elkészítése:

A langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a többi hozzávalót összekeverjük egy dagasztó tálban, majd az élesztős vízzel együtt alaposan kidolgozzuk. Pihentetjük 10 percet, aztán újra átdagasztjuk. Duplájára kelesztjük.

Kézzel kicsit megnyomkodjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Így egyenlő nagyságúak lesznek a kiflijeink. Egyenként kisodorjuk, majd feltekerjük őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kifliket. További fél órát pihentetjük.

Alaposan lepermetezzük vízzel. Egy kis fém tálba vizet teszünk,majd a sütő aljába helyezzük.  180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20 percig sütjük a kifliket.





2014. január 3., péntek

Karácsonyi tortáink

Igaz, kissé megkésve, de azért elkészült ez a bejegyzés is....:-) Merthogy azon túl, hogy van két "szülinaposunk" karácsonykor, akiknek torta jár, nekünk is készült egy...

A történet még nyáron kezdődött, amikor Dorci kitalálta, hogy az ő Gyulájának és Botika Sanyijának karácsonykor bizony szülinapja lesz, mivel mindkettőjük alvócimbijét a Jézuska hozta....és csináljak nekik tortát. Akkor még abban maradtunk, hogy muffint kapnak gyertyával, de aztán módosult a terv...:-)

Arra gondoltam, hogy itt a forró vizes piskóta recept, ami ugye elég kiadós, hatalmas adag, egy tortára rengeteg, viszont egy füst alatt elkészíthetem belőle a három torta tésztáját. Így időt és energiát is spóroltam karácsony Szentestéjén...:-)

Az egy gáztepsi méretű piskótából kivágtam két szívet, egy kockát, a sallangok pedig a szívtorták töltelékébe kerültek.

A mi tortánk végül kocka forma lett, a tölteléke pedig dobos torta krémje,recept ITT, annyiban módosítottam rajta, hogy véletlenül tejcsoki került bele...:-)

Lényegében semmi újdonságot nem csempésztem most bele, de ettől még igen finom lett...:-)

A házikedvencek tortáinak töltelékéhez pedig felhasználtam a maradék tésztát hozzákevertem 3 ek lekvárt 1 ek kakaót, 1 ek cukrot és egy kis rum aromát.

A bevonó pedig tortánként 1 tojás fehérje 7 dkg cukorral gőz fölött felverve...no meg persze egy kis ételszínező....Sanyi kéket, Gyula Úr pedig sárgát kapott...:-)  Dorka pedig boldogan fújta el a gyertyáikat....










2014. január 1., szerda