2014. május 30., péntek

Ciabatta cipócska

Már jó régóta szemezgettem a Lidl-ben a ciabatta lisztkeverékkel, de eddig még nem mertem kipróbálni. Most azonban elcsábultam...:-)  Amikor pedig megláttam, hogy mennyi a szénhidrát tartalma, akkor egyenesen beleszerettem...:-)  Jóval alacsonyabb, mint a fehér liszté.


Hozzávalók:

50 dkg ciabatta lisztkeverék
1 tk oliva olaj
320 ml langyos víz

Elkészítése:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk az olivát és a vizet, bedagasztjuk, pihentetjük 10 percet. Átdolgozzuk, és ismét pihentetjük 10 percet. Végül még egyszer átgyúrjuk, cipót formázunk belőle. Egy 20 cm-s paraszttál aljára vizet permetezünk, kibéleljük sütőpapírral. Ebben 60 perc alatt duplájára kelesztjük. Pengével bemetszük a tetejét.

Egy sütőzacskóba vizet permetezünk, a megkelt cipót is lepermetezzük, és zárt sütőzacskóban kb 30 percet sütjük. Kivesszük a paraszttálból és sütőrácson sütőpapírral letakarva 5 percet sütjük.

Sütőből kivéle vízzel lepermetezzük, rácson hűtjük.


2014. május 25., vasárnap

Almás piskóta

Amikor Botonddal megyek vásárolni a helyi hiperbe, nem tudunk elmenni a zöldséges mellett anélkül, hogy ne kelljen almát venni neki. Ezért hát előfordul, hogy felhalmozódik az alma készletünk...:-) Így volt ez a múlt héten is...mivel elég meleg van ahhoz, hogy hamar tönkremenjen, így arra gondoltam, süti lesz belőle...íme:

Hozzávalók:

A tésztához:

5 ek cukor
5 tojás
5 ek liszt
Fél cs.sütőpor

Az almás réteghez:

Kb 1 kg alma
6-6 ek cukor
Fahéj
Gyömbér
Őrölt szegfűszeg ízlés szerint

A krémhez:

2 cs.vaniliás puding
6 dl tej
6 ek cukor
2 tk rum aroma
20 dkg margarin

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felszeleteljük. Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleszórunk 6 ek cukrot, amit karamellizálunk. Egy sorban rátesszük az almaszeleteket, rászórunk 6 ek cukrot. Ízlés szerint fahéjjal, gyömbérrel és őrölt szegfűszeggel ízesítjük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, amíg elkészítjük a piskótát.

5 tojásból piskótát készítünk, majd kivesszük az almát a sütőből és ráöntjük a tetejére a tésztát. Szépen elegyengetjük, és visszatesszük még kb 20 percre. 

Elkészítjük a pudingos krémet.Összekeverjük a pudingport a cukorral és felöntjük kevés tejjel.Csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd belekeverjük a pudingot és sűrűre főzzük. Még forrón hozzákeverjük a margarint és a rum aromát.

Az almás piskótát úgy vesszük ki a tepsiből, hogy az alma legyen felül, erre kenjük rá a még forró krémet. Tetejét fahéjjal szórjuk meg.


2014. május 24., szombat

Mentás csokis keksz

...ami így első ránézésre igen nagy hasonlóságot mutat a pöffeteg keksszel, de, ropogósabb. Trollanyu oldalán találtam rá, és mivel imádjuk a mentás sütiket és ipari mennyiségben terjed a kertben, így egy percet sem gondolkodtam rajta, elkészítem-e...? Naná...:-) A családom és jómagam nagy örömére. Isteni finom, köszönjük, Trollanyu!:-) 

Hozzávalók:

15 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
2 ek holland kakaó
3 ek apróra darabolt borsmenta levél
1 egész tojás
12 dkg cukor
8 dkg vaj
10 dkg csokoládé
2 kocka étcsoki pici darabokra törve

Porcukor a forgatáshoz

Elkészítése:

A vajat a csokival alacsony lángon felolvasztjuk, a többi hozzávalóval együtt jó alaposan elkeverjük, majd a hűtőben pihentetjük 15 percet.

Diónyi gombócokat formázunk belőle, porcukorba forgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ne szorosan egymás mellé, mert szét fognak terülni...:-) 

180 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük. 20 db keksz készül ebből a mennyiségből, mentarajongó társaimnak érdemes dupla adaggal próbálkozni...:-D