2014. december 25., csütörtök

Narancsos-diós süti (liszt nélkül)

Bevallom őszintén, amikor először találkoztam ezzel a sütivel, meg sem akartam kóstolni. Nem túl megnyerő külsőleg, viszont az íze valami csodálatos...igazi téli sütemény.😊

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg darált dió
20 dkg cukor
1 púpozott ek zsemlemorzsa
Fél cs. sütőpor
8 tojás 
1 narancs

A krémhez:

2 tojás
5 dkg kakaó
2 dl tejszín
20 dkg cukor
Főzött kávé
1 kockamargarin

Elkészítése:

Először a krémet készítjük el, lehetőség szerint előző nap. 

A tojást, kakaót, tejszínt, cukrot és a kávét ( én a gyerekek miatt koffeinmenteset tettem bele) gőz fölött felfőzzük. Tűzről levéve belekeverjük a margarint. Amint kihűlt, hűtőben pihentetjük másnapig.

A tésztához a diót, cukrot, zsemlemorzsát, sütőport, a tojások sárgáját, a narancs levét és reszelt héját összekeverjük, majd lassan belekeverjük a tojásfehérjék felvert habját is. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsiben 150-180 fokon addig sütjük, amíg a közepe nem hibbog (tűpróba).
Közben az előző napon elkészített krémet robotgéppel felhabosítjuk.

Amikor kihűlt a tészta, kettévágjuk, mind vízszintesen, mind függőlegesen, és az így kapott lapokat megtöltjük a krémmel.


2014. november 30., vasárnap

Kakaós túrószelet

...története úgy kezdődött, hogy volt itthon fél kg túró, amiből nem tudtam mit csináljak?? Amíg ráakadram erre a recepre, és ezzel a lendülettel az egyik kedvencemmé vált!Ez az a süti, amit mindenkinek ki kell próbálnia!! Fantasztikusan finom, abbahagyhatatlan!!



Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg vaj
25 dkg cukor
2 tojás
25 dkg liszt
3 tk sütőpor
5 dkg kakaópor
1,2 dl tejföl

A töltelékhez:

50 dkg túró
12,5 dkg vaj
20 dkg cukor
2 tojás
1 cs. Vaniliás cukor
1 cs.vaniliás pudingpor
1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.

Egy tálban krémesre keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tojást, és jól elkeverjük.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a kakaóport. Belekeverjük a vajas elegybe. A massza egyik felét a tepsibe öntjük.

Elkészítjük a krémet. Összedolgozzuk a túrót a vajjal, cukorral, tojással, vaniliás cukorral, pudingporral és a citrom reszelt héjával. Robotgéppel jól összedolgozzuk. Ráöntjük a tepsiben lévő rétegre öntjük.

A maradék kakaós masszába belekeverjük a tejfölt és ezt is a tepsibe öntjük.

Az előmelegített sütőben kb egy órát sütjük.


2014. november 29., szombat

Mézeskalács 3.

Eddig minden évben ugyanabból a receptből készítettem a mézeskalácsot. Tavaly meg is osztottam a receptet. Idén azonban kipróbáltam egy számomra újat, mondván, ha nem lesz jó, csinálunk másikat, de legalább kipróbáltuk.

Nos, az eredménye egy kiválóan kezelhető, könnyen és gyorsan elkészíthető tészta lett, ami olyan gyorsan elfogyott, hogy megkóstolni nem tudtam. És hol van még a karácsony? 

Szóval, készülni fog még belőle, ez biztos, egy kis gyermeki segítséggel.😀

Hozzávalók:

125g méz
200 g porcukor
1cs.vaniliás cukor
150 g margarin
4 ek tej
500 g liszt
2 ek kakaópor
1 cs. Dr.Oetker mézeskalács fűszerkeverékes sütőpor
A díszítéshez:

1 tojásfehérje
125 g porcukor

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a kakaót és a fűszerkeveréket. A többi hozzávalót főzőedénybe tesszük és addig melegítjük, amíg a margarin felolvad. Langyosra hűtjük, majd a liszhez öntjük. Összegyúrjuk.

Pár órára hűtőben pihentetjük, hogy simára tudjuk gyúrni és könnyű legyen vele dolgozni.

Lisztezett deszkán kb 2 mm vastagra sodorjuk. Tetszőleges formákkal kiszúrjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kiszúrt formákat, 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Elkészítjük a a díszítéshez a mázt. A tojásfehérjét a porcukorral habverővel keményre verjük, díszítő tollba töltjük, és ezzel mintázzuk a kész sütiket.

Amikor rászáradt a máz, tegyük dobozba, hogy puha maradjon.(Már, ha megéri, mert nálunk nem volt ennyire hosszú életű.