2015. január 25., vasárnap

Köhögés elleni szirup házilag

A neten böngészgetve jött velem szembe egy recept köhögés elleni cukorka elkészítéséről,kíváncsiságból rákattintottam és felkeltette a figyelmemet...minden hozzávaló volt itthon, nem tűnt nehéznek sem, így gondoltam teszek egy próbát,hátha beválik.

Annyit változtattam az összetevőkön,hogy kristálycukor helyett gyümölcscukrot használtam,illetve kevesebb ideig főztem,hogy csak szirup legyen belőle, tekintettel arra,hogy Botika még pici a cukorkához. A véleményétől kicsit tartottam ugyan, mert az újdonságokat nehezen fogadja el. Sajnos gyakran köhög,a köptetővel pedig konkrétan szembe köpött. 

Amikor elkészült, megkóstoltattam a gyerekekkel és óriási siker volt. 

Hozzávalók:

1 bögre gyümölcscukor
1/4 bögre víz
5 szelet citrom
1 ek méz
1/2 tk őrölt szegfűszeg
Kis darab friss gyömbér reszelve

Elkészítése:

Egy nyeles lábosba öntsük bele a gyümölcscukrot, a vizet, a citromkarikákat,a mézet,szegfűszeget és a reszelt gyömbért. (A méz baktériumölő, a szegfűszegnek antiszeptikus hatása van és sok benne az antioxidáns is.)

Folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük,amíg felforr és elkezd sűrűsödni. 

Ekkor levesszük a tűzről és állni hagyjuk, amíg langyos lesz. Közben néha megkevergetjük. Egyre sűrűbb lesz.

Amikor kihűlt kis üvegbe öntjük.






2015. január 24., szombat

Parasztkenyér teljes kiőrlésű lisztkeverékkel

Most,hogy már kipróbáltam az összes általam ismert Lidl-ben kapható kenyérliszt keveréket,arra gondoltam, vegyítem őket...

Ma a parasztkenyér keverékhez adtam a teljes kiőrlésű keverékből a következő arányokból:

Hozzávalók:

50 dkg parasztkenyér keverék
10 dkg teljes kiőrlésű lisztkeverék
400 ml langyos víz

Elkészítése:



A lisztkeverékhez hozzáadjuk a langyos vizet és alaposan átdagasztjuk. Negyed órát pihentetjük, majd ismételten átdagasztjuk.

Egy 20 cm átmérőjű paraszttál aljába vizet permetezünk, kibéleljük sütőpapírral. 

A kidagasztott kenyértésztából lisztezett gyúródeszkán cipót formázunk, majd a paraszttálban 60 percet kelesztjük.

Félidőben pengével bevágjuk. Sütőzsákot bepermetezünk vízzel, beletesszük a kenyeret a paraszttállal és 220 fokra előmelegített sütőben kb 40 percet sütjük.






2015. január 18., vasárnap

Teljes kiőrlésű rozscipó

Ma ismét a Lidl-ben jártam,ciabatta lisztkeveréket szerettem volna,de sajnos elfogyott. Volt viszont helyette egy számomra teljesen új lisztkeverék.Teljes kiőrlésű búza-,illetve rozslisztből áll. Aztán picit megijedtem,hogy mi van,ha túl tömör lesz? De nem lett. Igaz,hogy a többihez képest valóban nehezebb,de nem vészesen. Az íze pedig nagyon finom.
A többi lisztkeverékhez képest valamivel több vizet használtam a dagasztáshoz,de az elkészítése egy az egyben ugyanaz,mint a tö bi lisztkeveréknél.


Hozzávalók:

50 dkg  Vollkornbrot lisztkeverék
350 ml langyos víz

Elkészítése:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk a langyos vizet és alaposan átdagasztjuk. Negyed órát pihentetjük, majd ismételten átdagasztjuk.

Egy 20 cm átmérőjű paraszttál aljába vizet permetezünk, kibéleljük sütőpapírral. 

A kidagasztott kenyértésztából lisztezett gyúródeszkán cipót formázunk, majd a paraszttálban 60 percet kelesztjük.

Félidőben pengével bevágjuk. Sütőzsákot bepermetezünk vízzel, beletesszük a kenyeret a paraszttállal és 220 fokra előmelegített sütőben kb 40 percet sütjük.