2015. február 21., szombat

Rizsfelfújt....újragondolva

Gyerekkoromban a világból ki lehetett volna kergetni ezzel a desszerttel. Sehogy nem értettem mit szeretnek rajta,olyan száraz...

Aztán pár éve a kislányom kitalálta,hogy ő bizony ilyet szeretne enni...és ha az ember lány ezt kéri,az anya dolga,hogy elkészítse....módosítottam ezt-azt az alaprecepten és valami hihetetlenül finom,szaftos sütemény készült belőle. 

Azóta így csinálom és mindig nagy sikere van...😃

Hozzávalók:

24 dkg rizs
2 dl víz
Pici só
1 l tej

4 tojás
20 dkg cukor
10 dkg margarin+ kevés a forma kikenéséhez
2 cs.vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja

2 marék magozott meggy
Pici cukor
Fahéj
Rum aroma

Elkészítése:

A rizst enyhén sós vízben előfőzzük,ameddig beissza a vizet. Ekkor felöntjük a tejjel és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük,amíg megpuhul a rizs és az összes tejet beissza.
Félretesszük hűlni.

Közben a tojások sárgáját a cukorral,margarinnal,vaniliás cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Ebben keverkük el a kihűlt rizst,majd beleforgatjuk óvatosan a tojásfehérjék felvert habját.

A meggyet megszórjuk cukorral,fahéjjal és meglocsoljuk rum aromával.

Egy jénait vagy egy hőálló kerámia tálat kikenünk vajjal,megszórjuk zsemlemozsával és beleöntjük a masszát.

Beleszórjuk a meggyet és 180 fokra előmelegített sütőben kb egy óra alatt aranybarnára sütjük.

Akkor jó,ha a közepe már nem hibbog.


2015. február 14., szombat

Fehér kenyér élesztős kovásszal

Már több mint egy éve csináltam utoljára kovászos kenyeret,és nagyon hiányzott...mert hát a kovászos kenyér mégiscsak más...kovászt nevelgetni nagyon nincs időm, pedig az lenne az igazi,így aztán az egyszerűbb és gyorsabb megoldást választottam: élesztős kovászt csináltam. A recept ITT.

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt
25 dkg kovász
Pici cukor
1 dkg élesztő
2 tk só
250 ml víz

Elkészítése:

Amennyiben délután sütjük a kenyérkét,reggel kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést alakítunk ki,ide öntjük a kovászt,a pici cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ujjal kicsit elkeverjük éskonyharuhával letakarva pihentetjük minimum 5-6 órát. Ha reggel sütjük,akkor előző este csináljuk ezt meg.
Ha letelt az idő,hozzáadjuk a sót és a langyos vizet és bedagasztjuk a kenyeret. Addig gyúrjuk,amíg szép sima,ruganyos tésztát kapunk. Ekkor pihentetjük 15 percet,majd ismételten alaposan átdolgozzuk.

Lisztezett gyúródeszkán veknit formázunk belőle és sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük. Ebben sütjük majd és itt is kelesztjük 60 percet. Félidőben pengével bevágjuk.

A sütőt előmelegítjük 230 fokra. Ha megkelt a kenyér,a tetejét és a jénai fedelét is lepermetezzük vízzel és forró sütőben fedő alatt 50 percet sütjük,majd a jénaiból kivéve további 10 percet.

Sütőből kivéve lepermetezzük vízzel és rácson hűtjük.




2015. február 9., hétfő

Nutellával és sajtkrémmel töltött palacsintatorta

Jó ideje foglalkoztat már a palacsintatorta gondolata,de valahogy mindig úgy voltam vele,hogy a nutellás palacsintánál jobbat úgysem tudok csinálni...így aztán mindig letettem róla. Az a megoldás,hogy esetleg nutellával is meg lehetne tölteni azt a tortát,valahogy eszembe se jutott korábban... Nem is értem,miért?

Hozzávalók:

A palacsintához:

45 dkg liszt
2 tojás
6 dl tej
6 dl szóda
1 cs.vaniliás cukor
1 tk cukor
Csipet só

A töltelékhez:


20 dkg nutella
50 dkg natúr sajtkrém
20 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor

A tetejére:

4 dkg csoki
2 tk olaj

Elkészítése:

Bekeverjük az alapanyagokból a palacsinta tésztát. A szokásos palacsintánál vastagabbakat sütünk,én egy palacsintát egy merőkanál tésztából sütöttem. Ebből a mennyiségből így 15 db palacsinta lesz.

A sajtkrémet összekeverjük a cukorral és a vaniliás cukorral. Bő 3 evőkanálnyit elveszünk belőle és fellazítjuk vele a nutellát.  Ezzel a két krémmel felváltva kenjük le a palacsintákat.





Felolvasztjuk a csokit,belekeverjük az olajat,rácsorgatjuk a torta tetejére.