2015. június 15., hétfő

Vaniliás krémtúró házilag

Gyerekkorom egyik nagy kedvence a vaniliás krémtúró, és a gyerekeim is nagyon szeretik, így aztán nem volt kérdéses, hogy elkészítem-e, amikor rátaláltam a neten. Az eredeti recept innen. Ezúton is köszönet érte!:-) 

Villámgyorsan elkészíthető, sütőt nem kell hozzá kapcsolni, ami ebben a nagy melegben nem elhanyagolható érv, nagyon finom, jah és diétás verzióban is elkészíthető. Mivel még mindig kitartóan fogyórúrázom, így hamarosan el is készítem és természetesen be is mutatom majd.:-)  De addig is itt az eredeti....



Hozzávalók:

2 tojás sárgája
8 dkg cukor
1 csapott ek vaniliás pudingpor (főzős)
2 dl tej
25 dkg túró
1 cs. burbon vaniliás cukor

Elkészítése:

A tojások sárgáját a cukorral egy kicsit felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a pudingport és egy löttyintésnyi tejet. A maradék tejet a vaniliás cukorral felforraljuk. Amikor forr, hozzáöntjük a pudingos masszát, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű állaga nem lesz. Lehűtjük, majd a már kihűlt masszába keverjük az áttört túrót, végül botmixerrel pépesítjük.


2015. június 14., vasárnap

Jeges kávé

Ismét egy kis kitérőt teszek a sütögetésből,hiszen itt a kánikula....hoztam egy finom jeges kávét, ami a forró nyári napok elengedhetetlen kelléke! Kinek ne esne jól a nagy melegben egy hűsítő finomság?



Hozzávalók:

4 adag présszókávé
1 pohár hideg tej
Cukor/édesítőszer ízlés szerint

Elkészítése:

A lefőzött presszókávét jégkockatartóba öntjük.



Megvárjuk, hogy lehűljön annyira, hogy hűthető legyen. Ekkor fagyasztóba tesszük.
Amikor megdermedt, elkészítjük a jegeskávét. Egy pohár tejet íz!és szerinti mennyiségben édesítünk cukorral, vagy édesítőszerrel. Hozzáadunk annyi "jégkockába zárt kávét", amilyen erősre szeretnénk a frissítőt. Én 4-et használtam fel 3 dl tejhez.

2015. június 13., szombat

Parasztcipó tönkölyliszttel

Idejét nem tudom, mikor sütöttem utoljára kenyeret, már nagyon hiányzott, de fogyókúra szempontjából nem túl előnyös ...Néha azért lehet kivételt tenni...mint például ma.:-) 

Ismét az egyszerűbb oldaláról közelítettem a sütéshez, hiszen hirtelen ötlet volt, így se öregtésztám, se kovászom nem volt, maradtam hát a jól bevált bajor parasztkenyér lisztkeveréknél...



Hozzávalók:

50 dkg bajor parasztkenyér lisztkeverék
10 dkg tönkölyliszt
350 ml víz

Elkészítése:

A liszteket összekeverjük, majd felöntjük a langyos vízzel. Simára dolgozzuk a tésztát. 10 percet konyhapulton pihentetjük, majd ismét alaposan átdagasztjuk. Cipót formázunk belőle.

Kelesztőkosárban, vagy annak híján egy konyharuhával bélelt tálban kelesztjük kb egy órát.

A sütő aljába tesszük a samot téglát, majd 250 fokra melegítjük a sütőt. Amíg felfűt, a megkelt kenyeret alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Bevágjuk szikével.

Ha a sütő felfűtött, bepermetezzük vízzel, majd a deszkáról a kőre csúsztatjuk a kenyeret.

10 percet sütjük 250 fokon, majd visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra és további 50 percet sütjük.

Sütőből kivéve lepermetezzük a kenyeret, rácsra tesszük.