2015. július 12., vasárnap

Lúdláb

Gyerekkoromban a párizsicsúcs volt a kedvenc sütim. Mindig azt kértem a cukiban és anyuék sosem értették, hogy miért szeretem ennyire ezt a tömény süteményt? Igazából én sem, egész egyszerűen csak szerettem és szeretem a mai napig is és minden olyan sütit, ami párizsi krémmel van. Köztük a lúdláb is.

Az elkészítése kicsit macerás, így viszonylag ritkán kerül az étlapra, egyszerűbb megvenni, mint megsütni, de a házi azért mégiscsak más....:-) 

Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
1 ek holland kakaó
1/2 cs.sütőpor

A párizsi krémhez:

2 dl tejszín
20 dkg cukor
25 dkg vaj (nem margarin)
10 dkg kakaópor

A krémbe:

10 dkg magozott meggy

A tetejére:

10 dkg étcsoki
50 ml olaj

Elkészítése:

Először a párizsi krémet készítjük, mert azt hűteni kell. A cukrot a tejszínnel felforraljuk, és 7-8 percig főzzük. Beletesszük a vajat és erős lángon további 5 percig főzzük. Közben a vaj is beleolvad. Levesszük a tűzről és belekeverjük az átszitált kakaóport.  Hűtőbe tesszük. Amikor kihűlt és megdermedt, robotgéppel felhabosítjuk.

Elkészítjük a piskótát. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A már teljesen kihűlt piskótalapra vékony rétegben rákenjük a krém egy részét, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet. Majd rákenjük a maradék krémet.

Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a csokimáz. Gőz fölött felolvasztjuk az olajjal a csokit, és egyenletesen elkenjük a krém tetején. Visszatesszük a hűtőbe pár órára, utána szeletelhető.


2015. július 11., szombat

Diétás vaniliás krémtúró


Mint azt már korábban említettem, ez gyebrekkorom nagy kedvence. Mivel még mindig nem adtam fel fogyókúrámat, így most elkészítettem ennek cukormentes változatát. Azon túl, hogy gyümölcscukorral készítettem, annyit változtattam rajta, hogy egy kevés citromhéjat reszeltem bele. Ez nekem hiányzott a múltkoriból, így  valahogy most jobban ízlett.

Hozzávalók:


2 tojás sárgája
8 dkg gyümölcscukor (fruktóz)
1 csapott ek vaniliás pudingpor (főzős)
Kevés reszelt citromhéj
2 dl tej
25 dkg túró
Vanilirúd kikapart belseje vagy vanilia aroma

Elkészítése:

A tojások sárgáját a fruktózzal egy kicsit felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a pudingport és egy löttyintésnyi tejet, valamint a reszelt citromhéjat. A maradék tejet a vaniliával felforraljuk. Amikor forr, hozzáöntjük a pudingos masszát, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű állaga nem lesz. Lehűtjük, majd a már kihűlt masszába keverjük az áttört túrót, végül botmixerrel pépesítjük.



2015. július 4., szombat

Szilvás-mascarponés pohárkrém gyümölcscukorral

A legnagyobb kánikula elején járunk, kinek van kedve ilyenkor még jobban fűteni az amúgy sem hűvös lakást a sütő bekapcsolásával?...nekem sincs, viszont édesség az hiányzik ha nincs, így ma egy könnyű pohárkrém mellett döntöttem.

Hozzávalók:

23 dkg szilva
2 ek fruktóz
1 ek főzős vaniliás pudingpor
Fahéj
Őrölt szegfűszeg
Rum aroma
Csipetnyi őrölt gyömbér
25 dkg mascarpone
2 pohár görög joghurt (sztracsatellás)
2 dl habtejszín+2 ek fruktóz

Elkészítése:

A szilvát felkockázzuk, nyeles serpenyőbe öntjük, megszórjuk ízlés szerint fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, rum aromát locsolunk rá, illetve egy csipet őrölt gyömbért. Ezzel óvatosan bánjunk, mert intenzív fűszer. Rászórjuk a pudingpost és állandó keverés mellett közepes lángon addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Lehűtjük.

Közben a mascarponét a joghurttal elkeverjük, a tejszínt habosra verjük és hozzáadjuk a 2 evőkanál fruktózt, maja óvatosan a joghurtos masszához keverjük.

Poharakba kanalazzuk felváltva a szilvás zselével. 5 adag lett ebből a mennyiségből, 4 pohár+1 bébitányér biztonsági okokból, hogy a család legkisebb tagja se maradjon ki a finomságból...;-)