2015. november 21., szombat

Havas tobozok

Villámgyorsan elkészíthető, nagyon mutatós és finom desszert. Gyerekzsúrokra, iskolába, óvodába, vagy csak hétvégi ebéd utánra is kiváló édesség, ha nincs időnk sütni.

Hozzávalók: 

A tésztához:

12 dkg darált háztartási keksz
2 ek cukor
2 tk rum aroma
2 tk holland kakaó
2 ek sárgabarack lelvár
Meggybefőtt leve, amennyitől összeáll

A közepébe:

Meggy ( befőttből)

Borításhoz:

Csokis corn flakes 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük és összegyúrjuk. Annyi befőttlét öntsünk hozzá, hogy jó szaftos legyen. Kisebb tojás méretű tojásformára formázzuk, közepébe egy szem meggyet teszünk. Körbeszúrkodjuk csokis corn flakes-szel.

Porcukorral megszórva tálaljuk.


2015. november 2., hétfő

Félbarna kenyér útifű maghéjjal

Múlt hétvégén sütött barna útifű maghéjas kenyerem jól sikerült, így most azt gondoltam, kipróbálom a másik lisztkeverékkel is. Ezúttal a ciabatta lisztkeverékbe teljes kiörlésűt kevertem, és ebbe tettem az útifű maghéjat, picit kevesebbet, mint a múltkor. Egyenlőre kisérleti stádiumban van, melyik válik be jobban.



Hozzávalók:

50 dkg ciabatta lisztkeverék ( Lidlben kapható)
2 dkg teljes kiőrlésű lisztkeverék ( szintén a Lidlből)
1 púpos ek útifű maghéj
410 ml langyos víz

Elkészítése:

A listkeverékeket összekeverjük, hozzáadjuk az útifű maghéjat és a vízet és alaposan átdagasztjuk.  15 percet pihentetjük, majd ismét átdolgozzuk.

20 cm átmérőjű paraszttálat kibélelünk sütőpapírral, és formázás után ebben kelesztjük egy órát a kenyeret.45 perc után pengével bevágjuk, a sütőt bekapcsoljuk 220 fokra. Amikor felfűtött, sütőzacskó belsejét bepermetezzük vízzel és beletesszük paraszttállal együtt a kenyeret, a zacskót pedig lezárjuk és így tesszük a sütőbe.



45 perc sütés után a zacskóból és a tálból is kivesszük és sütőpapíron sütjük további 10 percet. A sütőből kivéve lepermetezzük vízzel.


2015. november 1., vasárnap

Mézes baglyok

A gyerekek kedvéért ismét kekszet sütöttem, Dorka imádja a bagjokat, így bagoly formát öltöttek. Segítségem is akadt, így még gyorsabban elkészültünk. Egyetlen probléma vele csupán, hogy a mennyisége megintcsak kevésnek bizonyult...:-) 


Hozzávalók:
 A tésztához:

150 g finomliszt
30 g kukorica liszt
1 tk vanilia aroma
1 tk gyömbér
1/2 tk kardamom
1/2 tk ánizs
Csipet só
100 g cukor
40 g méz
60 g vaj
1 kis méretű tojás

A dekoráláshoz:

Csokilencse a szemeikhez
Mandula a csőrökhöz
Tojásfehérje a ragasztáshoz

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a cukrokat, sót és a fűszereket, majd belemorzsoljuk a vajat. Beleütjük a tojást és belecsorgatjuk a mézet. Összegyúrjuk a tésztát, majd folpackba tekerve 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Ha gyorsítani akarunk, fél órára a fagyasztóba is tehetjük. Én az utóbbit választottam.

A hűtőből kivéve lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra sodorjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Az így kapott körlapokból formázzuk a baglyokat: két oldalról behajtjuk, ezek lesznek a szárnyai. A tetejét visszahajtjuk, ez lesz a feje. A feje búbjába két oldalról belecsípünk, ezek lesznek a fülei. A forma ettel kész. A vanilia aroma kupakjával nyomunk neki két szemet, erre ragasztjuk tojás fehérjével a két csokilencsét, középre pedig a csőrét, ami egy félbevágott mandula lesz. Karmokat nyomunk neki, és mehet a sütőpapírra.

170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Lépésről lépésre képekben:

                                                        Amire szükség van