2016. január 11., hétfő

Francia krémes

Vettem a napokban egy csomag leveles tésztát. Nem volt vele különösebb célom, egyszerűen csak szeretem, ha van itthon, mert sose lehet tudni, mikor kell...tegnap este gondolkodtam, mi legyen a desszert ebéd utánra, és eszembe jutottt a francia krémes....és már nem is gondolkodtam tovább...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

1 csomag fagyasztott leveles tészta

A krémhez:

1 l 2,8%-os tej
4 tojás
25 dkg cukor
13 dkg liszt
Fél rúd vanilia

A habhoz:

400 ml habtejszín
4 tk porcukor

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és a tej felét. Kézi habverővel csomómentesre keverjük, a maradék tejet a vaniliarúddal felforraljuk. Amikor forr, hozzáöntjük a másik masszához és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amíg még forró, óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjék kemény habját. Lehűtjükk.

Amíg hűl, kisütjük a tésztát. A fagyasztott leveles tésztát miután kiolvadt, ketté vágjuk. Vékonyra sodorjuk.tetejét megböködjük. Azt a kisodort lapot, ami a teteje lesz, Késsel bevágjuk a szeleteket, hogy amikor kihűlt a tészta, könnyen szeletelhető legyen.

200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük, amikor kezd keményedni, hozzákanalazzuk a porcukrot.

Amikor kihűlt a tészta és a krém is, az alsó lapra rákenjük a vaniliás krémet, erre jön a felvert habtejszín, végül rásorakoztatjuk a kockákra vágott tésztalapokat. Tetejét porcukorral szórjuk meg.


2016. január 10., vasárnap

Szezámmagos kréker ( gluténmentes)

Még sosem sütöttem gluténmentes lisztből, nem ismerem, és tapasztalatom sincs ezekről a termékekről. Néhány hónapja kaptam egy zacskó tökmaglisztet...mindenképp ki akartam próbálni, csak nem tudtam mire...aztán Viki oldalán találtam egy kréker receptet, megtetszett, és átvariáltam picit.:-) 

Hozzávalók:

15 dkg tökmag liszt
7,5 dkg margarin
70 ml tejszín
1/2 mokkáskanál só
1 kk fokhagyma
4 kk szezámmag
3 kk egész mák

Elkészítése:

A hozzávalókból összegyúrjuk a tésztát. Két sütőpapír közt gyúródeszkán amennyire csak tudjuk, olyan vékonyra sodorjuk. Minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz.

Ha kisodortuk, derelyevágóval 2x2-es kockákra vágjuk, megszórjuk szezámmaggal és egész mákkal a tetejét. Süttőpapírral együtt tepsibe tesszük.

180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc akatt megsütjük.


2016. január 3., vasárnap

Leopárd kalács édesítőszerrel

Igazság szerint tegnap szerettem volna kiposztolni ezt a receptet, mert akkor készítettem először, és olyan viharos gyorsasággal elfogyott, hogy még megkóstolni sem tudtam, nemhogy fotózni...:-)

Az interneten keresgélve bukkantam egy oldalon az ötletre, ott leopárd kenyér szerepelt. Nagyon megtetszett az ötlet, de úgy gondoltam, én inkább kalácsként fogom megsütni a saját receptemmel. Édesítőszerrel készült, csak annyi cukor van benne, amennyi az élesztő felfuttatásához szükséges...a tetején a jégcukor opcionális....tettem rá, mert imádom, de elhagyható...



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
240 ml tej
1 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
1 ek cukor
1 cs.vaniliás cukor
35 szem édesítő tabletta
50 ml étolaj
1/2 narancs reszelt héja

A kakaós gombóchoz:

3 g holland kakaó
1/2 kk fahéj
Löttyintésnyi tej
5 szem édesítő tabletta

A sötétebb kakaós gombóchoz:

15 g holland kakaó
1/2 kk kardamom
Löttyintésnyi tej
5 szem édesítő tabletta

A tetejére:

1 tojás fehérje a kenéshez
Jégcukor

Elkészítése:

2 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a maradék 20 ml- ben felolvasztjuk az édesítőszert, majd az összes hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát, könnyű, laza állagúnak kell lennie. Elfelezzük a gombócot. Az egyik felét letakarva kelni, hagyjuk. A másikat pedig két egyenlő részre osztjuk. Az egyikbe 3 g kakaót dolgozunk bele, fahéjjal pici tejjel és az olvasztott édesítőszerrel. A másikba pedig a 15 g kakaót, kardamomot, pici tejjel és az édesítőszerrel. Mindhárom gombócot duplájára kelesztjük, majd mindegyiket 5 részre osztjuk. 

Püspökkenyér formát kivajazunk.

A világosbarna gombócból olyan hosszú hengert formázunk, mint a sütőforma. A sötétbarna gombócot hosszúkás formára sodorjuk, majd betekerjük vele a világosbarna hengert. A fehér tésztát is hosszúkásra nyújtjuk, és abba is beletekertjük a barna hengert.

A többi gombóccal is ugyanígy járunk el. Az így elkészült 5 hengereket a püspökkenyér formába tesszük. Pihentetjük 15 percet, majd a sütőt 180 fokra kapcsoljuk. 

A kalács tetejét lekrenjük tojás fehérjével, megszórjuk jégcukorral és kb 30-35 perc alatt megsütjük.

A folyamat képekben: