2016. július 2., szombat

Liszt nélküli pizza

Ki ne szeretné a pizzát?Nálunk mindenki... Egyetlen problémám vele, hogy miután teleettem magam vele, lelkiismeret furdalással gondolok rá, hogy talán mégsem kellett volna....de amikor úgy szeretem....

Éppen ezért nem is gondolkodtam rajta, mikor találkoztam a facebookon ezzel a recepttel, hogy kipróbálom-e, kérdés csak az volt, mikor?😊 Ma jött el a napja, pár apróságon változtattam is...

Kicsit félve próbáltam ki, mi van, ha mégsem lesz finom...alapon, de aztán minden várakozásomat felülmúlta...a gyerekek is csak úgy falták...naggggggyon finom!😊



Hozzávalók:

1 közepes fej brokkoli
1/2 bögre trappista sajt
1/4 bögre parmezán sajt
2 tojás
1/4 tk só
1/2 tk bors
1/2 tk fokhagyma granulátum
1 tk pizza fűszer

A tetejére:

Pizza szósz( sürített paradizsom, fokhagyma, pizza fűszer)
Kockázott gépsonka
4-5 szem oliva
Reszelt trappista

Elkészítése:

A brokkolit rózsákra szedjük és aprítógépben ledaráljuk. Egy nagyobb tálba öntjük, letakarjuk folpackkal és 2-3 perc alatt megpároljuk a mikróban.

Hagyjuk hűlni pár percet, majd öntsük rá egy konyharuhára, és csavarjuk ki belőle a vizet, amennyire csak tudjuk. Ezután egy száraz brokkoli gombócot kapunk.

Tegyük egy tálba és a többi hozzávalóval együtt dolgozzuk össze. Nem fog összeállni gombócba, ne ijedjünk meg.

Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, lekenjük oliva olajjal. A brokkolis masszát beleöntjük, és kézzel kinyomkodjuk kb fél cm vastagra.

200 fokra előmelegített sütőben 12 percet sütjük. Kivesszük a sütőből, rákenjük a pizzaszószt, rátesszük a feltéteket, megszórjuk sajttal, és mehet vissza a sütőbe további 10 percre.

Sütőből kivéve hagyjuk hűlni 5 percet, mielőtt felvágjuk.





Fahéjas-cukros szivecskék

Az utóbbi időben valamiért nem sütöttem kelt tésztákat, valahogy nem volt kedvem dagasztani, pedig szeretek nagyon, és főleg kézzel...mióta kinyírtam két kenyérsütő gépet, (nem bírták hosszútávon a mindennapos igénybevételt) azóta csak kézzel dagasztok, és jobban is szeretem, mert érzem a tésztát, jó- e az állaga, bár kétségtelen, hogy időigényesebb, és a nagy melegben leterhelő...de ma ismét kötélnek álltam. 

Abban a szerencses helyzetben vagyok, hogy a garázsba is van egy sütő, így nem a lakást fűtjük, ezért aztán a nagy melegben sem kell megfosztani magam a sütés örömétől, a családot pedig a finom kelt tésztától...😊

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 ek cukor
3 dl langyos tej
1 egész tojás
30 szem porrá zúzott édesítő tabletta
2 ek olaj

A töltelékhez:

10 dkg margarin
15 dkg cukor
1 tk fahéj

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát, jó alaposan dolgozzuk ki. Lágyabb tésztát kell kapjuk, bár ez liszt függő is, ha nagyon lágyít a liszt, tehetünk még hozzá. Kb fél óra alatt duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, gombócot formálunk belőle, majd téglalappá sodorjuk. Én kb fél cm vastagra hagytam. A margarint felolvasztjuk, lekenjük vele a téglalapot, majd rászórjuk egyenletesen a fahéjjal elkevert cukrot. A maradék margarint rálocsoljuk a tetejére.

Gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A téglalapból kb 1 cm széles csíkokat vágunk, egyszerre mindkét felét elkezdjük egymással szembe feltekerni, amíg a két csiga össze nem ér. Betesszük a tepsibe, az aljába belecsípünk picikét, így lesznek szivecskék.

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15-20 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk a tepsiben kihűlni, mert a kifolyt fahéjas cukros margarin az aljára ragad és isteni lesz...😊




2016. július 1., péntek

Kakaós-fahéjas kevert (vágjak még süti)

Anyukám sok-sok éves receptje, ami nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető bögrés süti, a gyerekek is nagyon szeretik, nálunk csak vágjak még sütiként ismeri mindenki....😊 

Hozzávalók:

2 egész tojás
1 bögre cukor
5 dkg margarin
4 ek kakaó
1 tk fahéj
1 bögre tej
Másfél bögre liszt
1 cs. sütőpor

A tetejére:

Sárgabarack lekvár
1 tábla csoki

Díszítéshez:

Jégcukor

Elkészítése:

A tojást, cukrot, margarint, kakaót és a fahéjat simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a sütőporral elkevert lisztet.

200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük ( tűpróba).

Ha kihűlt, a tetejére barack lekvárt kenünk, majd ráöntjük az olvasztott csokit, villával márványosítjuk. Jégcukorral díszítjük.