2017. február 5., vasárnap

Fehércsokis pudinggal töltött kosárkák

Dorka napi sulis sütinek készültek...hosszas gondolkodás előzte meg most is, mint minden évben, végül aztán elkezdtem lapozgatni azt a süteményes könyvet, amire a céges karácsonyi bulin tettem szert, és elkapott az ihlet....



Hozzávalók:

A kosárkákhoz:

25 dkg liszt
15 dkg margarin
9 dkg nádcukor
2 ek hideg víz
2 tojássárgárgája
Csipet só
Fél kk fahéj

A töltelékhez:

2 cs. Fehércsoki ízű pudingpor
12 ek cukor
6 dl tej
4 ek tejföl
1/2 kockamargarin

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, hűtőben pihentetjük, amíg a kosárka formákat előkészítjük. 33 db-ra lesz szükségünk. Mindegyiket olajjal egyenként kikenjük. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra sodorjuk a tésztát, majd a kosárkákkal kiszaggatjuk, és rögtön bele is nyomkodjuk a formákba. 200 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.

Elkészítjük a krémet. A pudingporhoz keverjük a cukrot és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd a pudingos masszát beleöntjük, sűrűre főzzük. Közben hozzáadjuk a tejfölt. Ha besűrűsödött, lehűtjük, majd robotgéppel belekeverjük a margarint.

Habzsákba tesszük, megtöltltjük vele a kosárkákat. Tetejére dekorcukrot szórunk.


2017. január 8., vasárnap

Gyümölcsös puding chia maggal CUKOR NÉLKÜL

Év eleje lévén ismét rátévedtem a mérlegre.....nem kellett volna...jó sok plusz kilót sikerült összeszednem az utóbbi hónapokban, ez rádöbbentett, hogy változtatnom kell, hogy megállítsam a folyamatot. Ez nálam már nagyon nagy szó, mert imádok enni, szeretem a finom ételeket. Terveim szerint három tételt hagyok el az étrendemből, a kenyeret, a tésztát és a cukrot. Nehéz lesz, de megpróbálom.

Vasárnap azonban szükség van desszertre ebéd után. Kizárásos alapon maradnak a pohárkrémek édesítőszerrel. Kaptam egy nagy zacsi eritritet, amit sosem használtam korábban, nem ismertem, annyi infom volt, hogy a cukor édességének kb 60%-át produkálja, így csak érzésre borítottam bele az édesítő tabletta mellett. Meg aztán ki hogy szereti, van, aki jobban, van aki kevésbé édesen. Döntse el mindenki maga. 😊

Hozzávalók:

A gyümölcszseléhez:

1 marék magozott meggy
3-4 szem szilva
1 barack
10 szem édesítő tabletta
Eritrit (ízlés szerint)
3 ek rum
Fahéj
Őrölt szegfűszeg
2 csapott ek vaniliás puding
2 tk chia mag

A pudinghoz:

1 cs. vaniliás puding
10 szem édesítő tabletta
Eritrit (ízlés szerint)
0,5 l tej

Elkészítése:

A fagyasztóból elővett gyümölcsöket megmossuj, a szilvát és a barackot összekockázzuk, nyeles lábosba tesszük. Beleöntjük a rumot, a pudingot, fűszereket, végül az édesítőszereket, és sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és belekeverjük a chia magot.

Az édesítőket a pudinghoz adjuk, kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk. Belekeverjük a pudingot. Sűrűre főzzük.

Poharakba tálaljuk felváltva a pudingot és a gyümölcszselét. 5 pohár lesz belőle.


2016. december 31., szombat