2017. július 15., szombat

Felhőlángos

Életmódot váltottam....azóta érezhetően kevesebbet sütök, max a gyerekeknek, amit kérnek, A riposton belebotlottam ebbe a receptbe, picit utána olvastam, mindenhol nagyon pozitív visszajelzésekkel találkoztam, így aztán úgy gondoltam, túl sokat nem vesztek vele, ha megpróbálom.

Az első sütésem tapasztalatai: gyerekeknek adtam vacsorát, közben elkezdtem készíteni magamnak a felhőlángost, villámgyorsan elkészült, mire az aprónép jóllakott, ki is sült. Elkészítettem hozzá a fokhagymás tejfölt, reszeltem sajtot, kitettem a lángosokat egy tányérra, asztalhoz ültem...megjelentek a jóllakott gyerekeim, és nekiestek. Lefotózni sem tudtam, úgyhogy tanácsként mondanám, hogy dupla adagnál kevesebbet ne készítsen senki. 😜



Hozzávalók:

3 tojás
10 dkg túró
1 cs.sütőpor
1/2 mk só

Elkészítése:

A túrót a tojások sárgájával és a sóval alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük,
belekeverjük a sütőport is, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszàt.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal halmokat teszünk belőle. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.









2017. május 1., hétfő

Gluténmentes kókuszkocka

Gluténmentes sütit kellett ma sütnöm, és bevallom, még sosem sütöttem ilyet, kicsit tudatlan vagyok a témában, és hogy biztosan ne kerüljön bele semmi olyan, ami nem szabad, segítséget is kértem, és kiművelődtem, megtudtam, hogy a sütőpor és a cukrozatlan kakaópor sem tartalmaz glutént, így nyugodtan használhattam.

Bevallom, nemcsak, hogy gluténmentesen, normál módon sem sütöttem soha kókuszkockát, mert attól tartottam, hogy száraz, azt pedig senki nem szereti. Nos, nem tudom, hogy rendes lisztből milyen, de a kukorica lisztes változata valami isteni lett! Szaftos, csokis, nagyon finom. Azt hiszem ezt a változatot fogom használni.



Hozzávalók:

A tésztához:

6 tojás
6 dkg cukor
6 dkg kukorica liszt
4 dkg cukrozatlan kakaó+2 dkg porcukor
2 tk sütőpor

A csokikrémhez:

25 dkg margarin
2 dl víz
4 dkg kakaó
15 dkg cukor
Rum aroma

A forgatáshoz:

Kókuszreszelék
Porcukor

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, a kukorica lisztet, a sütőporral, majd a kakaóba kevert porcukorral összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a habba, sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

Amíg hűl a tészta, elkészítjük a csokikrémet, a hozzávalókat összekeverjük, majd felolvasztjuk közepes lángon.

A kihűlt tésztát kockákra vágjuk, rácsorgatjuk a csokis masszát, úgy, hogy minden oldalára jusson, majd beleforgatjuk a porcukorral elkevert kókuszreszelékbe.


2017. február 5., vasárnap

Fehércsokis pudinggal töltött kosárkák

Dorka napi sulis sütinek készültek...hosszas gondolkodás előzte meg most is, mint minden évben, végül aztán elkezdtem lapozgatni azt a süteményes könyvet, amire a céges karácsonyi bulin tettem szert, és elkapott az ihlet....



Hozzávalók:

A kosárkákhoz:

25 dkg liszt
15 dkg margarin
9 dkg nádcukor
2 ek hideg víz
2 tojássárgárgája
Csipet só
Fél kk fahéj

A töltelékhez:

2 cs. Fehércsoki ízű pudingpor
12 ek cukor
6 dl tej
4 ek tejföl
1/2 kockamargarin

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, hűtőben pihentetjük, amíg a kosárka formákat előkészítjük. 33 db-ra lesz szükségünk. Mindegyiket olajjal egyenként kikenjük. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra sodorjuk a tésztát, majd a kosárkákkal kiszaggatjuk, és rögtön bele is nyomkodjuk a formákba. 200 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.

Elkészítjük a krémet. A pudingporhoz keverjük a cukrot és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd a pudingos masszát beleöntjük, sűrűre főzzük. Közben hozzáadjuk a tejfölt. Ha besűrűsödött, lehűtjük, majd robotgéppel belekeverjük a margarint.

Habzsákba tesszük, megtöltltjük vele a kosárkákat. Tetejére dekorcukrot szórunk.