2018. január 27., szombat

Házi sajtos ropi

Dorka pizsipartira megy ma a barátnőjéhez, és arra gondoltam, sütök estére a lányoknak valami sós ropogtatni valót. Erre fellelkesülve kezdtem böngészni a neten, és feldobta Stahl Judit ropiját. Nagyon megtetszett, egyrészt azért, mert Stahl Judit receptjeiben még sosem csalódtam, másrészt, mert zabpehelylisztből készül, ami ugye azt jelenti, hogy jómagam is bűntetlenül nassolhatok belőle, így nem is keresgéltem tovább.... 😊 Nem bántam meg, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és nagyon finom.


Hozzávalók:

10 dkg zabpehely
Pici szódabikarbóna
1 tk só
10 dkg reszelt trappista
10 dkg margarin

Elkészítése:

A zabpelyhet kávédarálóval ledaráljuk, tálba öntjük, elkeverjük benne alaposan a szódabikarbónát és a sót. Belereszeljük a sajtot, belekockázzuk a margarint és összegyúrjuk a tésztát. Kicsit ragadós lesz, úgyhogy alaposan lisztezett deszkán vékonyra sodorjuk, majd derelyevágóval 4-5 mm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a ropikat, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük.

2018. január 21., vasárnap

Áfonyás ropogós zabkeksz

Szeretem, ha van itthon házi keksz, hogy legyen mihez nyúlni a gyerekeknek, tízóraira, vagy uzsonnáta, ezért aztán gyakran sütünk ilyesmit....kifogyott a készlet, így aktuálissá vált legyártani egy adagot. Őszintén szólva ezt most nem is én csináltam, hanem Dorka, és meg kell, hogy mondjam, ügyesen boldogult a konyhában, büszke vagyok rá... 😊


Hozzávalók:

20 dkg zabpehely
10 dkg vaj
1 ek liszt
1 kk sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
1 tojás
8 dkg nádcukor
6 dkg aszalt vörösáfonya

Elkészítése:

A zabpelyhet, a sütőporral elkevert lisztet, fahéjat és a reszelt citromhéjat egy tálba öntjük, a szobahőmérsékletű vajjal összekeverjük. A cukrot a tojással habosra keverjük, majd beleforgatjuk a zabpelyhes keveréket, végül beleöntjük az áfonyát

Sütőpapírral bélelt tepsibe diőnyi gombócokat sorakoztatunk, lalapítgatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 percet sütjük.

2017. november 26., vasárnap

Gyümölcstorta liszt és cukor nélkül

Gyerekeim gyümölcstortát kértek a hétvégén, én pedig úgy gondoltam, ezúttal úgy készítem el, hogy én is büntetlenül ehessek belőle...az eredmény az lett, hogy akár süthettem volna normál módon is, mert úgy eltűnt, hogy épp csak megkóstolni tudtam. 😊



Hozzávalók:

A tésztához:

4 ek fruktóz
2 tojás
4 ek kakaó
1 tk sütőpor
2 ek olaj

A pudinghoz:

1 cs. vaniliás pudingpor
2 ek fruktóz
3 szem édesítő tabletta
4,5 dl tej
Kevés margarin

A zseléhez:

125 ml víz
25 ml szamóca szörp
3 tk zselatinpor

Mandarin, banán

Elkészítése:

A piskótához a fruktózt a tojással habosra keverjük, majd belecsorgatjuk az olajat, és óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert kakaóport. Sütőpapírral bélelt 18 cm-s tortaformába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.

A pudingporba belekeverjük a fruktózt és az összetört édesítőt, kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradékot felforraljuk, majd belekeverjük és sűrűre főzzük a pudingot. Még forrón belekeverünk egy darabka margarint. 

A közben kihűlt piskótánkra banán szeleteket sorakoztatunk, és ráöntjük a pudingot, lehűtjük.

Elkészítjük a zselét. A langyos szörpbe, belekeverjük a zselatint, majd addig melegítjük, amíg gyöngyözni kezd. Langyosra hűtjük, közben mandarin gerezdeket teszünk a puding tetejére. Erre öntjük a langyos zselét.

Ha megdermedt, akkor vesszük le a torta karimáját, és szeletelhető.